Faskine

Faskine – afled dit regnvand på en nem og billig måde

Aflast dit kloaksystem med etablering af en faskine og slip for at betale for tilkobling af afløb til kloakken. En faskine er en uhyre effektiv måde at lede regnvand fra taget ned i jorden – dette kommer dig især til gode, når der er kraftig regn. Læs dette indlæg og bliv endnu klogere på faskiner og hvorfor det kan være en fordel for dig at etablere sådanne. 

Faskiner – hvad er det?

Helt konkret så er en faskine et slags hulrum (i nogle tilfælde er det en kasse) i jorden, hvor al regnvandet bliver ledt ned til. Dette hulrum er typisk fyldt med sten med henblik på at lede regnvandet på en mere ”glat” måde. En faskine fungerer som et midlertidigt stoppested for regnvandet. Lidt efter lidt synker regnvandet nemlig ned i undergrunden fra faskinen – alt sammen uden om kloaksystem, afløb og lignende.

Det er nemlig noget af det smarteste ved en faskine – at kloaksystemet bliver aflastet betydeligt. Og det er netop aflastningen af kloaksystemet du kan spare penge ved. Hvis du vælger at etablere en faskine, kan du være heldig at bo i en kommune, der tilbyder at betale bidraget for at tilslutte en vandinstallation til kloaksystemet tilbage – endnu et incitament til at få etableret en faskine.

Hvordan etablerer jeg en faskine?

Hvis du ikke har mod på at lave en gør-det-selv-løsning, så er det muligt at købe en ”færdig-pakke”. Færdig-pakken indeholder en form for plastickasse, der skal fungere som hulrum under jorden. Denne kasse er fyldt med gennemhullede plasticrør. Kassen skal bare graves ned i jorden, så den er dækket med min. 50 cm jord – også er du faktisk kørende ligeså snart du har fået etableret de afløbsrør, der skal lede vandet fra taget og hen til faskinen.

Har du en handyman gemt i dig, så kan du lave en faskine selv. Det eneste du skal gøre er at grave en rende nede i jorden, der efterfølgende skal fyldes op med lecasten (også betegnet som småsten). Ovenpå renden placeres noget geotekstil, hvilket sikrer en effektiv afledning af regnvandet. Ligesom med ovenstående plastickasse, så skal renden også være dækket af min. 50 cm jord.

Er det lovligt at lave sin egen faskine?

Det er lovligt at etablere sin egen faskine ja. MEN hvis den skal tilkobles kloakken, er det nødvendigt at få en autoriseret kloakmedarbejder til at stå for selve tilkoblingen.

Det anbefales at etablere et sandfang med henblik på at forhindre skidt i at tilstoppe faskinen.

Hvorfor skal jeg etablere en faskine?

Det kan være en god ide at anskaffe sig en faskine, hvis du eksempelvis bor i et område, hvor der tit er oversvømmelser. Hvis dit kloaksystem i forvejen er under et massivt pres, når der er kraftig regn, så kan en faskine hjælpe dig med at aflede en stor del af regnvandet, hvilket giver kloaksystemet et stort ”pusterum”.

Er det vanskeligt for dig at blive tilkoblet et kloaksystem, så kan det også være en mægtig god ide at benytte sig af en faskine. Hvis det er svært at blive tilkoblet et kloaksystem, så er det med garanti også meget dyrt. Derfor kan du spare en god slat penge ved ikke at tilkoble dit regnvandsafløb til et kloaksystem.

[button link=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=11346&uid=bedrebyg&bannerid=27272″ type=”big” newwindow=”yes”]Få 3 gratis tilbud på en faskine[/button]

Fordele vs. Ulemper

Fordele

Hvis du står og mangler en nem og billig metode til at lede dit regnvand væk på, så er en faskine et oplagt valg. Har du samtidig svært ved at blive tilkoblet et kloaksystem, er det også en rigtig god ide, da det typisk er dyrt at blive tilkoblet et kloaksystem. En af de store fordele er også, at du bidrager positivt til miljøet, da faskiner er meget miljøvenlige. Da faskiner hjælper med at lede mere regnvand ned i undergrunden, så betyder det, at grundvandet bliver markant renere.

Ulemper

Der kan være meget vedligehold forbundet ved at have en faskine. Primært af den grund, at der jævnligt samler sig skidt nede i faskinen. Dette kan dog modvirkes ved at have et godt og effektivt sandfang.

Se film om faskiner herunder