Nye døre og låse – hvad koster det?

Hvis du overvejer at skifte yderdørene i dit hus er det formentlig pga. en af følgende årsager:

  • Slidtage herunder på dørens lister
  • Udseende -> da døren muligvis er gammel
  • Sikkerhed -> låsen eller døren er ikke sikker nok ift. indbrud
  • Døren har været brudt op i forbindelse med indbrud

Det er først og fremmest vigtigt at have styr på dimensionerne, når du skal skifte yderdørene. En udvendig dør har typisk en standardstørrelse på 948 x 2115 mm. Det er altså selve dørens mål, og du skal være opmærksom på, at der skal være plads til lister og ”lidt slup” i karmen.

Men det anbefales på det kraftigste at skifte både døren og karmen, eftersom der findes utrolig mange ”dør modeller”. Ikke mindst placering af dørens hængsler har rigtig meget at sige ift. den rette dør/karm.

Derudover kan låsen og låsekassen spille ind, når døren skal passe i karmen.

Hvis du skifter døren pga. at låsen har været brudt op eller døren har været sparket ind i forbindelse med indbrud, kan dette også have gjort dørkarmen skæv.

Indad eller udaf?

De fleste døre i Danmark åbner indad, hvilket gør, at man nemmere kan åbne døren kontrolleret, når det f.eks. blæser rigtig meget. Ligeledes bliver man ikke så våd, som hvis døren åbner udaf. Men man kan altså også få døre, der åbner udaf, hvis man ønsker det.

Priseksempler på nye facadedøre

En ganske almindelig facadedør starter omkring 2.000 kr. Det ville typisk være en glat pladedør som denne. Den er ikke fancy men passer rigtig godt ind i ”almindelige huse”. Den kommer typisk bare med en standard lås og altså ikke nødvendigvis en god Ruko lås. Indsæt billede.  En standard dør er typisk ikke særlig indbrudspræventiv.

almindelig-yderdoer

Et andet eksempel er en facadedør med ”halvmånevindue” og Ruko låsecylinder. Den er noget mere sikker mod indbrud og forsøg på ”oplåsning”. Den har ligeledes sikkerhedshængsler og aluminiumsbeklædt træbundstykke. Her ligger prisen på ca. 6.000 kr.

facadedoer-med-ruko-laas

Et tredje eksempel er den klassiske facadedør til lidt ældre huse, der har mange klassiske detaljer. Den har blandt andet påsatte fyldninger på ydersiden af døren. Derudover har den kraftige sprosser, 3-punkts sikkerhedslås (Ruko låsecylinder og Ruko låsekasse), 3 sikkerhedshængsler. Der medfølger typisk 3 nøgler. Her starter prisen omkring de 9.000 kr.

klassisk-doer-med-ruko-laas

Få pris fra en låsesmed

Selve låsen er en dyr del af døren, og der kan faktisk være penge at spare, hvis du køber en dør uden låsecylinder, låsekasse og nøgler. Det er ikke alle firmaer eller leverandører, der tilbyder dette, men det er værd at undersøge.

Du kan så selv finde en låsesmed, der kan give dig et godt tilbud, som overall gør din nye hoveddør billigere. Bor du i hovedstadsområdet googler du selvfølgelig bare ”låsesmed københavn” eller ”billig låsesmed københavn” og tager kontakt til en af dem, du finder.

Den kan være en rigtig god ide at vælge en af de låsesmede, der er Ruko certificerede og har den egentlige låsesmed uddannelse. Så er du sikker på, at få en ordentlig montering af låsen i din nye dør.

Montering af din nye yderdør

Selve monteringen af den nye yderdør, er der flere tilgange til. Det nemmeste er selvfølgelig at få en håndværker til det, men hvis du selv vil gøre det, så er der mange videoer på nettet, der kan hjælpe dig. Herunder er f.eks. en gør-det-selv video lavet af Silvan, der giver nogle gode tips til en ”standard montering”.

Garanti på yderdøre

Facadedøre er som alt andet kun underlagt reglerne om 2 års reklamationsret. Men rigtig mange firmaer tilbyder 10 års garanti på deres døre, og det er selvfølgelig værd at tage med, når du skal vælge hvilken dør, du køber. Yderdøren bliver udsat for forskelligt vejr og temperaturer, og den skal jo helst kunne holde i rigtig mange år.

Skriv en kommentar