Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/eusptgky/domains/bedrebyg.dk/public_html/wp-content/plugins/influencer-disclaimer-buttons/mww-disclaimers.php on line 185
Dugget til af kondens
Alle kender at vågne om morgenen og vinduerne er dugget til af kondens. Det er værst i vinterhalvåret og nogle gange kan det være så slemt, at det er skadeligt for vinduerne og indeklimaet. I dette indlæg vil BedreByg.dk komme ind på, hvorfor kondensen opstår og hvordan du slipper af med den.
Sådan opstår kondensen på vinduet
Kondens på indersiden af dine vinduer skabes kort sagt fordi, at varm luft med en høj fugtighed køles tilstrækkeligt ned. Det skyldes, at kold luft ikke kan indeholde ligeså meget vand som varm luft. Teknisk set handler det om et begreb, som hedder dugpunkt. Dugpunktet er der hvor luften ikke kan indeholde mere fugt til en bestemt temperatur. Har luften ramt sit dugpunkt og sænkes temperaturen yderligere, vil der i princippet være mere vand i luften end den kan rumme, og derved skabes kondens. Typisk vil du se kondens i en forværret grad i vinterhalvåret.
Kan sammenlignes med en sodavand fra køleskabet
Det er netop det, der sker, når du tager din kolde sodavand ud af køleskabet. Så vil du se, at overfladen vil være fugtig og vanddråber vil løbe ned af flasken. Den varme luft lige omkring flaskens overflade vil blive nedkølet, og fordi kold luft ikke kan indeholde ligeså stor mængde vand som varm luft, vil luften frigive en vis mængde vand/kondens, når dugpunktet overskrides. Er der ofte kondens på dine vinduer, vil det på sigt skade dem og risikoen for råd og svamp vil vokse stiger. Ydermere er for høj luftfugtighed ikke godt for indeklimaet.
Sådan slipper du af med kondensen på vinduerne
Når du vil kondensen på indersiden af vinduerne til livs, skal du fjerne årsagen til problemet – nemlig fugtigheden. Det billigste og bedste råd er simpelthen bare at få luftet godt ud i løbet af dagen. Når du lufter ud, får du frisk luft ind med en lavere luftfugtighed og du sænker derved den temperatur luften skal nedkøles til før den kondenserer. Lav gennemtræk tre gange om dagen i 5-10 min, og du vil ofte se kondensen på vinduerne forsvinde. Har dine vinduer spjæld, så hold dem åbne. Har du en lav temperatur i huset, vil det kunne hjælpe at hæve temperaturen en smule. Som tidligere nævnt: jo højere temperatur luften har, jo mere fugt kan den indeholde.
Vær opmærksom på nye huse og deres ventilation
Har du renoveret et gammelt utæt hus til et topmoderne hus, der er næsten 100% tæt, med dampspærre, nye vinduer osv., vil du måske opleve, at du lige pludselig har problemer med kondens på vinduerne. Dette problem er der rigtig mange, som har oplevet de senere år. Det skyldes, at man før har haft et så utæt hus, at der er blevet ”ventileret” gennem utætheder i huset, og fugtigheden i huset er holdt så meget nede, at dugpunktet aldrig er nået.
Efter renoveringen kan luften ikke trænge ud og fugtigheden vil stige, da du udgiver fugt ved madlavning, bade, vores udåndinger osv. Dette kan skabe kondens og give et dårligt indeklima. Så har du renoveret dit hus og gjort det tæt, skal du være endnu mere obs på at få luftet ud op til flere gange om dagen.
Vidste du? Hvis du har gamle vinduer med termoruder, kan du med fordel skifte vinduerne ud med nye. Nye vinduer er bedre isoleret og vil mindske risikoen for dannelse af kondens. Køber du nye vinduer, så husk at bestille dem med spjæld – så har du mulighed for at ventilere luften omkring vinduet.
[button link=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=11346&uid=bedrebyg&bannerid=24062″ type=”big” newwindow=”yes”]Få 3 gratis tilbud på nye vinduer[/button]
Nyere huse er så tætte, at det er nødvendigt med et ventilationsanlæg. På denne måde kan du også selv styre luftfugtigheden i huset. Det giver den optimale mulighed for at holde et godt indeklima, som samtidig skåner vinduerne. Når man snakker ventilationsanlæg, taler man typisk om et genindvindingsanlæg. Et genindvindingsanlæg bruger den varme som er i indeluften til at varme den kolde udeluft op med.
Uden at gå for meget ind i teknikken, ser man typisk et anlæg, hvor de to luftstrømme passerer hinanden i hver deres kammer. Når de to strømme passerer, vil den varme luft overfører noget at sin energi og dermed varme til den koldere luft. Derved kan man spare på den energi, der skal opvarme den kolde luft til en behagelig stuetemperatur. Man kan overføre ca. 80 % af indeluftens energi til den kolde luft. I et typisk parcelhus, vil et ventilationsanlæg koste omkring 40.000 ,- plus moms. Det afhænger selvfølgelig af, hvor meget automatik man vil have.