Varmepumpe – Skru’ ned for din varmeregning

Er du ved at være træt af den store varmeregning? Så er det måske en ide at få udskiftet din måde at varme huset op på med en varmepumpe. Bliver dit hus eksempelvis opvarmet af el eller et oliefyr, kan du spare mange penge ved at skifte til en varmepumpe. Varmepumpens varme bliver naturligt dannet i jorden eller i luften (afhængig af hvilken type pumpe du har), hvilket gør denne opvarmningsmetode meget CO2-venlig.

Det er blevet dyrt at varme huset op

El og olie koster efterhånden spidsen af en jetjager. Derfor er mange danskere begyndt at se efter alternative opvarmningsmåder – og det er her varmepumpen kommer ind i billedet. I dag kan du få varmepumper til rigtige gode priser ift. hvad du kunne for få år tilbage. Varmepumpen som opvarmningsmetode er på det seneste blevet uhyre populær, fordi den er meget skånsom overfor miljøet. Og så sparer den dig også for en relativ stor sjat penge på dit varmebudget. Hvis du vil spare penge på din varmeregning, så skal du kraftigt overveje at skifte til en varmepumpe.

Få 3 gratis og uforpligtende varmepumpetilbud her

Benyt dig af linket herover og få 3 gratis tilbud på en varmepumpe + installation. Det eneste du skal gøre er at udfylde én formular, hvor du kort beskriver din situation.

Inden der er gået 3 arbejdsdage, kan du forvente at modtage tilbuddene. Det er 100% gratis og uforpligtende.

Gå til tilbud på varmepumper her

Sådan virker en varmepumpe

Varmepumpen fungerer som et varmeanlæg. Dette anlæg optager varme fra varmekilder, der har et relativ lavt temperaturniveau. Varmekilderne kan være jorden eller luften som er opvarmet af solen. Disse varmekilder omdannes via varmepumpen til et højere temperaturniveau, så varmen kan bruges indenfor. Den måde anlægget fungerer på er i princippet det samme som et køleskab. Modsætningen er bare, at køleskabet fører energien ud i stedet for at føre energien/varmen ind i bygningen som varmepumpen gør.

Hvad består varmepumpen af?

Varmepumpen består af fire grundlæggende dele.

  1. En form for fordamper, hvis formål er at optage varmen fra jorden.
  2. En kondensator, der har til opgave at afgive varmen.
  3. En kompressor, hvis opgave er omdanne varmen til et højere temperaturniveau.
  4. En termoventil, hvis formål er at regulere og kontrollere mængden af kølemiddel.
Varmepumpe
Invester i en varmepumpe og spar penge

Sådan fungerer varmepumpen: Step by step

  • I varmepumpens fordamper bliver energien/varmen fra jorden og luften optaget. Fordamperen optager varmen i jorden via jordvarmeslanger. Denne optagelse af energi får kølemidlet til at koge og dermed fordampe.
  • Dampen fra kølemidlet presses nu ind i kompressoren, hvilket får trykket og dermed temperaturen til at stige.
  • Kølemidlet afgiver nu sin varme i kondensatoren. Herefter bliver kølemidlet kølet ned, så det igen bliver til en flydende væske. Denne væske løber gennem termoventilen for at ende tilbage i fordamperen – også starter den samme proces igen.
  • Varmen fra kølemidlet bliver overført til boligens varmesystem i kondensatoren. Denne varmeoverførsel kan både finde sted i et vandbårent centralvarmeanlæg (luft til vand varmepumpe) eller varme, der biver blæst ind i dit hus som varm luft (luft til luft varmepumpe).

Læs mere om de to typer varmepumper:

VIDEO: Sådan fungerer et varmepumpeanlæg (luft til vand)

Videoen er lavet af OK erhverv

Placering af varmepumpen

Langt de fleste danskere placerer deres anlæg i en kælder, garage eller bryggers, hvilket er en rigtig god ide. Varmepumpen er nemlig ikke 100% lydløs, hvorfor det anbefales at placere den i et rum, hvor den ikke er til irritation, eksempelvis i en kælder.

Priser på varmepumper

Et komplet varmepumpeanlæg med fuld installation koster mellem 50.000 kr. og 100.000 kr. – afhængig af leverandør og model. Typisk vil varmepumpeanlægget tjene sig selv hjem igen på mellem 5 og 10 år afhængig af din situation. Et varmepumpeanlæg er en fantastisk investering, da anlægget typisk vil holde i 30 år. Det er altså 30 år med massive besparelser på varmeregningen.

Priser på varmepumper kan dog variere alt afhængig af, hvilke leverandører du vælger. BedreByg.dk anbefaler dig at benytte dig af linket i den stribede boks øverst på siden, hvis du gerne vil indhente 3 gratis tilbud på varmepumpe + installation. Ved at indhente de 3 tilbud kan du få et meget godt og retvisende indtryk af, hvor prisniveauet ca. ligger på en varmepumpe.

Billige varmepumper

Det anbefales ikke at gå bevidst efter billige varmepumper. Anlægget kan nemlig ikke udelukkende vurderes på baggrund af prisen – der skal mere til. I stedet for at fokusere på billige varmepumper, så burde du fokusere på varmepumpernes effektivitet i stedet – det er nemlig på effektiviteten du kan spare de store penge.

Når du er på udkig efter en varmepumpe på det danske marked, så bør du først sammenligne varmepumpernes effektivitet og derefter prisen. Det vil altså sige, at de billige varmepumper kommer i anden prioritet. En god måde at sammenligne pumperne på er at starte med at kigge på de forskelliges effektivitet. Ved at sammenligne effektiviteten får du et indtryk af, hvilken pumpe der er mest rentabel i det lange løb. Det vil altså sige, at du faktisk kan spare flere penge ved at købe en dyr varmepumpe med en høj effektivitet end en billig varmepumpe med en lav effektivitet.

[button link=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=11346&uid=bedrebyg&bannerid=24070″ type=”big” newwindow=”yes”]Få 3 gratis tilbud på et varmepumpeanlæg[/button]

Giv din varmepumpe jævnlige eftersyn

Det anbefales at få lavet en vedligeholdelsesaftale med den leverandør du køber af, da han har et indgående kendskab til lige præcis den type varmeanlæg han sælger. En almindelig varmepumpe skal tjekkes efter hvert år, og et eftersyn er en nødvendighed. Det er især jordvarmerørene, der skal efterses hvert år for at sikre det mest effektive varmepumpeanlæg.

Du kan ikke selv udføre et eftersyn, da nogle af varmepumpens kølemidler indeholder stoffer, der kan være skadelige både for dig og miljøet. Derfor skal der bruges en certificeret varmepumpemontør, der har erfaring med eftersyn og varmepumper generelt. Selvom anlægget skal tjekkes en gang om året, så er det ikke en hindring for din besparelse på varmeregningen – eftersynet er blot en lille detalje i det samlede regnskab.

Sådan måler du din varmepumpes effektivitet

Som tidligere nævnt er det vigtigt at kigge på anlæggets effektivitet, men hvordan vurderer du effektiviteten?

Varmepumpen bliver drevet af el. Derfor måler man effektiviteten ved at holde elforbruget og produceret energi op mod hinanden.

Her er et eksempel

Lad os sige, at du har investeret i et varmepumpeanlæg, der har en effektivitet på 4. Det betyder, at for hver 1 kWh dit anlæg bruger, har din varmepumpe produceret varme for 4 kWh i timen – det vil altså sige, at du har et anlæg, der er 4 gange så effektiv som din tidligere opvarmningsmetode (forudsat at du tidligere har benyttet el til opvarmning).

Der er ingen tvivl om, at jo højere effektivt din varmepumpe har, jo bedre er den. Dog skal du være opmærksom på, at varmepumpen typisk også vil koste mere i anskaffelsespris jo højere effektiviteten er. Det handler meget om at få fastlagt dit varmeforbrug og så holde det op mod, hvad varmepumpeanlægget kan producere af varme til dig. Effektivitet og forbrug skal passe sammen. Hvis du er i tvivl om, hvilken effektivitet du bør gå efter, så benyt dig endelig af kommentarfeltet nederst på siden.

Vidste du? Nogle varmepumpeanlæg kan faktisk også bruges som airconditionanlæg. Det fungerer på den måde, at varmepumpen blæser den varme luft ud af huset i stedet for at blæse den ind.

Læs om varmepumpe på BedreByg.dkHvilken besparelse er det muligt at opnå med en varmepumpe?

Størstedelen af de personer som vælger at investere i et varmepumpeanlæg sparer mellem 30% og 70% på deres varmeregning. Dog afhænger besparelsen meget af, hvor stort et behov du har for varme samt hvilken type varmekilde du benytter dig af på nuværende tidspunkt. For ikke at forglemme typen af varmepumpeanlæg du vælger at købe.

Har du et oliefyr eller bliver dit hus opvarmet via el, så er der temmelig stor chance for, at du kan spare op mod 50% af din varmeregning, hvilket må siges at være en ganske god forretning.

Interessen bliver kun større og større

De moderne og nye varmepumper kan spare de fleste familier for rigtig mange penge på deres el/varmeregning grundet deres sublime effektivitet. Det er der rigtig mange personer som har erfaret, hvorfor interessen og efterspørgslen efter varmepumpeanlæg er eksploderet på det seneste.

Nogle danskere vælger at købe deres varmepumper selv over nettet, og efterfølgende installere dem selv. Det skal man dog være meget varsom med. Hvis du installere dit anlæg selv, så forsvinder garantien og reklamationsretten. Derfor anbefales det at hyre en professionel til at varetage installationen. Det vil også være svært at få forsikret din varmepumpe hos dit forsikringsselskab, hvis ikke en professionel elektriker/installatør har monteret dit varmepumpeanlæg.

Spørgsmål eller kommentarer

Har du spørgsmål eller kommentarer til ovenstående artikel, så skal du være mere end velkommen til at benytte dig af kommentarfeltet herunder. Du må også meget gerne dele dine erfaringer: Hvor stor en besparelse har du opnået? Har du haft dårlige oplevelser? Var det besværligt at installere? osv. Tak på forhånd.