4 gode tips til at undgå / håndtere byggesjusk


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/eusptgky/domains/bedrebyg.dk/public_html/wp-content/plugins/influencer-disclaimer-buttons/mww-disclaimers.php on line 185

Den almindelige danskere opdager ikke altid byggesjusk lige med det samme. De fleste lægger først mærke til byggesjusk efter det ”færdige arbejde” eller endda mange år senere. Der er rigtig mange former for byggesjusk, men helt generelt handler det om byggeri udført med utrolig lav standard. I denne artikel vil jeg give 4 gode tips til at undgå og håndtere byggesjusk.

1)   Vælg et velkendt byggefirma – Det er fristende at vælge det billigste tilbud, når man har brug for et byggefirma, men det er ikke altid det mest optimale valg. Hvis du får et tilbud, der er for godt til at være sandt, så bør du være opmærksom. Selvom du vil spare penge på kort, tid så vil det på længere sigt kunne komme til at koste rigtig dyrt, når byggesjusket skal rettes. Anbefalinger fra venner og familie er noget man bør tage seriøst, når man vælger byggefirma Samtidig bør man holde sig væk fra de byggefirmaer, som har et dårligt rygte i byen. Det vil i langt de fleste tilfælde kunne betale sig at hyre et lidt dyre byggefirma, da tingene vil blive gjort ordentligt.

2)   Hyr en byggesagkyndig – Det kan oftest være en god idé at betale nogle penge for at få en byggesagkyndig ud til dig og kigge efter byggesjusk. Det bedste man kan gøre er at hyre en byggesagkyndig umiddelbart efter byggeriet er færdig, således at der ikke går flere år, før man finder ud af, at der er kommet fugt i huset. Man kan undgå fugt, hvis man opdager at der er byggesjusk kort tid efter, at huset er færdig. En byggesagkyndig er ikke helt billig, men det vil alligevel være en rigtig god investering i de fleste tilfælde.

3)   Få lavet en kontrakt – Det kan være fordelagtigt at få lavet en fyldestgørende kontrakt med dit byggefirma. I kontrakten skal det være beskrevet, hvordan byggefejl og byggesjusk håndteres. Kontrakten skal også gøre sig gældende, hvis du f.eks. 5 år efter byggeriet er færdigt opdager nogle byggefejl. Grunden til at det er en god idé med sådan en kontrakt er, at det flere år senere er svært at bevise at der er tale om byggesjusk og ikke bare slid eller dårlig behandling af huset. Uden en kontrakt vil det blive meget svært at vinde en eventuel sag.

4)   Tilstandsrapport – Langt de fleste får i dag udarbejdet en tilstandsrapport ved køb af et hus. En tilstandsrapport er en skriftlig vurdering af byggeriet, hvor der nævnes eventuelle skader, byggefejl og byggesjusk. En tilstandsrapport vil i langt de fleste tilfælde gælde 10 år, hvilket giver dig en vis form for sikkerhed. Det er ganske frivilligt om man vil have lavet en tilstandsrapport, men det kan helt sikkert anbefales.