LED belysning, en vej til at spare mange penge på din elregningen


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/eusptgky/domains/bedrebyg.dk/public_html/wp-content/plugins/influencer-disclaimer-buttons/mww-disclaimers.php on line 185

Har du udskiftet dine pærer i dit hjem? Der er mange penge at spare på elregningen ved at skifte dine pærer til LED pærer. LED pærer har et strømforbrug der er langt lavere, så du vil spare 80-90% på din elregning ved at gå fra glødepærer eller halogen pærer til LED pærer, og du vil spare 50% på elregningen ved at gå fra en sparepære til en LED pære.

Levetiden for LED pærer ligger på over 25.000 timer, til sammenligning så holder en halogen pære højest 2.000 timer, så en standard LED pære holder betydeligt længere end de gamle halogenpærer. Hvis en LED pære er tændt 6 timer om dagen året rundt, holder den ca. 11 ½ år.

Udviklingen af LED belysningen

Der er sket en stor udvikling inden for forbedring af LED pære. De første pære der kom på marked havde et kold lys og var lang tid om at tænde. I dag findes der så gode pære på marked, at en LED pære kommer meget tæt på lyset som fra en glødepære. Du finder i dag LED teknologi i næsten alle ting, lige fra mobiltelefoner, lyskæder til fjernbetjeninger og meget andet, og det er kun begyndelsen.

LED er en langt mere effektiv lyskilde end for eksempel en sparepære, og den producerer betydeligt mere lys per watt end de traditionel sparepærer gør. Størstedelen af den energi man får fra den gamle glødepære er varme, hvorimod der næsten ingen varme kommer fra en LED pære. Man har formået at optimere energien, og bruge den til belysning.
Skifter man fra sparepære til LED pærer, sparer man 50% på elregningen.

LED teknologien er absolut ikke ny. Ordet LED står for (Light-Emitting Diode) og er en såkaldt lysdiode. LED er en elektronisk lyskilde som blev opfundet af Henry Joseph Round. LED er en opfindelse der næsten er lige så gammel som glødepæren. I forbindelse med gennembruddet 1990érne fandt man ud af hvordan den varme som lysdioderne udsender, kunne kontrolleres bedst muligt, det har skabt det design af dioder og LED pærer som vi kender i dag.

Alt dette har gjort at glødepærens tid endelig er forbi, og at glødepæren allerede er ude af produktion. Der vil være en overgangsperiode hvor vi endnu vil have lysstofrør og energisparepære på marked, men det er et spørgsmål om tid før at LED belysning er den dominerende lyskilde.

ledlogoJPG

Hvilken faktorer skal du gå efter, for at finde den rigtige LED pære?

Der er flere faktorer der spiller ind for at vælge den rigtige pære.

Ra værdien: Fortæller om hvor god lyskilden er til at gengive en tings naturlige farve. Jo tætter på 100 jo bedre farvegengivelse. Farvegengivelsen bliver opgjort i indeks (0-100), hvor 100 svare til fuld dagslys. En LED pære skal som minimum have en Ra værdi på 80. I dag LED pære i så en så høj kvalitet at de har en Ra værdi på 99, der er næsten det samme som en glødepære.

Hos LED-Salg.dk kan man i dag købe LED-pærer med en Ra værdi på hele 99, som er næsten samme Ra værdi, som en glødepære har (Ra værdi på 99).

Lumen:
Fortæller om styrken på lyset, det som vi før i tiden målte i watt. Watt fortæller dog om hvor meget strøm pæren bruger, hvorimod Lumen fortæller om lysets reelle styrke.

Som overgang fra de gamle termer inden for pære, kan du bruge denne oversigt.

– 15 watt – svare til 136 Lumen
– 25 watt – svare til 250 Lumen
– 40 watt – svare til 470 Lumen
– 60 watt – svare til 810 Lumen
– 75 watt – svare til 1055 Lumen

 

Kelvin:
Fortæller om farvetemperaturen. Den beskriver om LED lysets farve er henholdsvis varm hvid, hvid eller kold hvid. Energistyrelsen anbefaler en Kelvin på minimum 2700-3200, som er et varmt hvidt lys. 2700-3200 Kelvin er det mest normale lys til danske hjem.

Vil du have hyggestemning i stuen, skal du vælge 2700 kelvin og skal du bruge god belysning til madlavning m.m., skal du vælge 3.000 kelvin.