Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/eusptgky/domains/bedrebyg.dk/public_html/wp-content/plugins/influencer-disclaimer-buttons/mww-disclaimers.php on line 185
Det er ikke altid let at vurdere, om man skal få sit nuværende trægulv slebet af eller om, man skal få lagt et nyt gulv i stedet. Det afhænger selvfølgelig meget af gulvets kvalitet og forfatning. Har du et gulv i en god kvalitet, der bare er blevet lidt ridset og plettet fra almindelig brug og slidtage, kan det godt betale sig at få det afslebet. Det koster ca. 5000 kr., at få et gulv på o. 30 m2 slebet og lakkeret to gange. Vælger man i stedet at lægge et nyt lameltrægulv koster det o. 25.000 kr. for et gulv af samme størrelse.
Vægtige grunde til at vælge et nyt gulv
Men der kan jo være gode og vægtige grund til at man vælger et helt nyt gulv. Der kan være sket skader på gulvet, der gør, at det ikke kan blive pænt igen selv efter afslibning. Nogle gamle lameltrægulve vil ikke kunne tåle at blive afhøvlet eller slebet. Slidlaget kan finde på at løsne sig på grund af varmen og vibrationerne fra gulvslibemaskinen. I den situation er løsningen et nyt gulv, hvis resultatet skal blive pænt.
Spørg eventuelt en fagmand, hvis du er i tvivl. Du kan læse mange tips og fifs på DBF-Gulvservice.dk her.
Ny stil og tone
Det kan også være at det trægulv, du har i dine rum overhovedet ikke passer ind i din smag og stil. Hvis man godt kan lide et lyst, nordisk look, men har stuer med et mørkt trægulv, kan det være svært at forlige sig med rummenes stemning og udtryk. Så er der ikke andet at gøre end at skifte gulvet til et, man kan trives med og som passer til det udtryk, man søger i indretningen.
Hvilket gulv skal du vælge?
Der findes mange forskellige typer af trægulve. Hvis man bliver nødt til at vælge et nyt gulv fremfor en afslibning, er det en god ide at undersøge, hvilke gulvtyper der er. Der findes både noget, der kaldes en bærende gulvbelægning og en ikke-bærende gulvbelægning samt et svømmende gulv.
- Bærende gulvbelægning: Her er gulvet monteret direkte på lægterne eller strøerne. Det er ofte massive trægulve, der er lavet sådan. Det kan være stavpaket, planker eller brædder. Det hedder en bærende gulvbelægning, fordi gulvet kan bære sig selv samt de møbler og mennesker, der er på det.
- Ikke-bærende gulvbelægning: Her kan gulvet ikke bære sig selv og skal derfor lægges på et fast og plant underlag – et undergulv – lavet af stabile træplader eller beton. Gulvet vil ofte være et trægulv i lamel. Det er et tyndt lag træ limet på en spånplade.
- Svømmende gulv: Her er gulvet ikke fastmonteret på undergulvet. Det ligger på et mellemlag og kan derfor udvide sig eller blive mindre uden, at det påvirkes af undergulvet. Det lægges som en samlet flade og skal have plads ved kanterne af rummet. Gulvet trækker sig sammen og udvider sig på grund af ændringer i luftfugtighed eller temperatursvingninger.
Massive planker eller lamelgulv?
Vælger du at få lagt et plankegulv eller sildebensparket af massivt træ koster det naturligvis en del, men så har du også et meget slidstærkt gulv med en lang levetid. Det koster typisk mellem 500 kr. til 1200 kr. pr. m2 alt efter, hvor brede plankerne skal være og, hvilken træsort du ønsker. Plankegulvet kan lægges som et bærende gulv eller et svømmende gulv.
Et lamelgulv findes både som parketgulv og plankegulv. Ved et lamelgulv er det kun de øverste 3-4 mm, der er af den ønskede træsort og gulvet er derfor ikke så holdbart som et plankegulv i massivt træ. Priserne varierer meget alt efter kvalitet og træsort. Det kan ligge fra 200 kr. og typisk op til 600 kr. pr. m2. Et lamelgulv lægges ofte på et betongulv eller andet fast undergulv.