COP-tal

Forklaring på COP-tal

Jo højere COP-tal din varmepumpe har, jo flere penge har du mulighed for at spare.

Helt konkret så fortæller COP tallet noget om din varmepumpes effektivitet. De tre bogstaver COP står for Coefficient of Performance – mange danskere vælger at kalde det for en ”effektfaktor”.

Når man er på udkig efter en varmepumpe, så er effektfaktoren en stor del af beslutningsprocessen. Effektfaktoren/virkningsgraden fortæller om, hvor meget varme din varmepumpe laver i forhold til, hvor meget strøm den bruger. Effektfaktoren bliver beskriver som et tal, hvis formål er at repræsentere hvor mange kW varme, som laves pr. kW der er brugt i elektricitet.

Sådan udregner man COP-tallet

Hvis du gerne vil udregne din varmepumpes COP-tal, så skal du gøre følgende: Først skal du måle din pumpes elforbrug. Herefter måler du så pumpens produktion af rumvarme og varmt brugsvand. Nu skal du dividere elforbruget med produktionen af rumvarme og brugsvand – det tal, du får ved at dividere de to faktorer, er COP tallet.

Eksempel på COP-tal

Lad os sige, at du lige har købt en varmepumpe, der har et COP tal på 4. Det betyder, at din varmepumpe skaber 8.000 W varme for hver gang den bruger 2.000 W strøm – den er altså 4 gange så effektiv i forhold til, at du skulle opvarme huset ved hjælp af elvarme.

Her i Danmark har du mulighed for at købe varmepumper med effekttal/COP tal mellem 2 og 6. Der er ingen tvivl om, at de dyreste varmepumper ejer de bedste effekttal/COP-tal, men det er altså også dem, der giver dig den største besparelse på lang sigt.

[button link=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=11346&uid=bedrebyg&bannerid=24070″ type=”big” newwindow=”yes”]Få 3 gratis tilbud på et varmepumpeanlæg[/button]

Vidste du? COP-tal bliver også benævnt som effekttal og virkningsgrad.

Årsvarmefaktor/Års COP

Hvis du undrer dig over, hvad årsvarmefaktoren betyder, så læs med her. Tallet viser, hvor meget varme ud får ud af din varmepumpe i forhold til hvor meget el du har brugt gennem fyringssæsonen. Jo højere årsvarmefaktor/Års COP din varmepumpe har, jo bedre er det. På rigtige gode varmepumper ligger dette tal på ca. 4. Det afhænger meget af, hvor godt isoleret dit hus er. Husk at du altid kan finde den bedste varmepumpe på varmepumpe-guide.dk.