Danske designklassikere til den moderne bolig

Danmark har i mange årtier været foregangsland indenfor stilrent og minimalistisk møbeldesign. Den skandinaviske stil har sammen med japanske designs haft ry for at levere lækre møbeldesigns, og de senere år er heller ikke nogen undtagelse.

De gode gamle danske møbelklassikere

Sydspidserne indenfor dansk møbeldesign har haft størst succes indenfor designstole og sofaer.

De mest kendte danske møbeldesignere, må nok siges at være Arne Jacobsen og Hans Wegner.

Arne Jacobsen kender vi fra klassikere som ægget, syver-stolen, myre-stolen, lilje-stolen etc.

Her ses syver-stolen i et råt og minimalistisk setup fra holmrisonline.dk:

syver-stolen

Syverstolen er en af de bedst sælgende designstole fra Danmark. Den er designet i 1955, og ifølge producenten Fritz Hansen, er det da også den bedst sælgende fra deres fabrikker i Danmark.

En af fordelene ved dette design er, at den kan stables, hvilket ellers ikke er så almindeligt blandt dyrere designstole. Men det er ganske praktisk at have denne mulighed, og det har også gjort den til en klassiker indenfor danske hjem.

Utrolig mange danske hjem har et sæt syverstole omkring spisebordet, og designet fortsætter med at sælge godt i både ind- og udland.

Her i 2015 er der netop udgivet en specialudgave i forbindelse med 60 års jubilæet for dette design. Dette design kan kun købes i 2015, og det er denne udgave, du kan se på billedet ovenfor i mørkeblå og pink, som er de to farver denne model kan bestilles i.

Denne jubilæumsudgave er dog lidt dyrere end den oprindelige stol, og de fleste steder skal du af med 1500-2000 kr ekstra for at få denne udgave. Men mon ikke tiden vil vise, at det vil være en ganske fornuftig investering, ligesom de øvrige danske designklassikere.

Det er nemlig en investering at købe godt design, da de ofte stiger i pris på brugt markedet over en årrække, hvis blot man formår at holde dem pæne og i orden.

Ox-stolen – en speciel designhistorie

Hans J. Wegner kendes ligeledes bedst for hans stoledesigns. Blandt de mest kendte kan nævnes Kinastolen, Y-stolen og den smukke OX-stol, som har de karakteristiske horn, som er inspireret fra en okse på toppen af ryggen.

Den er designet i 1960 til herreværelset og kontoret.

Det er en af de dyrere designstole, hvor du må op med den store tegnedreng. Den går nemlig til ca. 50.000 kr. Det kræver et godt navn i møbelbranchen, for at kunne lave et møbel til denne pris.

Til gengæld er den ifølge flere kilder Wegners personlige favorit blandt alle hans kreationer. Den blev i første omgang ikke sat i produktion, da selve konstruktionen var meget vanskelig at producere, og ingen kunne knække hvordan de skulle få et holdbart og solidt møbel til at holde netop denne specielle form.

Det var faktisk ikke før i 1989 at Erik Jørgensen fik styr på at producere dette design, så den kunne pryde elegante hjem over hele verden. Bestemt en stol med en særlig historie, og som kan forventes at gå i arv fra generation til generation.

ox-stolen

Hans Jørgensen Wegner er født i 1914 i Tønder, og blev uddannet som snedker, inden han fortsatte på kunsthåndværkerskolen i København, hvorefter han blev kendt over hele verden for sine fantastiske designerevner.

Billederne er hentet fra Holmrisonline.dk, hvor du finder alle disse designmøbler.