Guide til affaldsortering

I flere kommuner findes der regler omkring affaldssortering, det er medvirkende til at borgerne skal forholde sig til, hvordan affaldet sorteres korrekt. Mange vil opleve, at skulle købe ekstra beholdere til affald, hvilket der skal findes plads til i køkken og bryggers.

Krav til sortering

I kommunerne er der forskellige krav til, hvordan affaldet skal sorteres. Er du i tvivl om reglerne i din kommune, kan du finde dem på kommunens hjemmeside. Eksempelvis har Horsens kommune vedtaget, at de fleste af kommunens borgere i efteråret 2015, skal begynde at opdele deres dagrenovation i 4 kategorier: Restaffald, madaffald, papiraffald og emballageaffald.

Smarte løsninger til opbevaring

En sortering som den ovenfor nævnte stiller ændrede krav til opbevaringen i hjemmet. Har man kun et affaldsstativ under håndvasken i køkkenet, og er det tidligere blevet brugt til alt affald, skal der nu tænkes i nye baner.

Problemet kan løses ved, at købe en todelt affaldsbeholder, som kan stå i skabet under køkkenvasken. En anden mulighed er, at købe en model med to rum, der kan hænge på køkkenlågen. Den installation hjælper dig til hurtigt og nemt, at opdele restaffald og madaffald. Papiraffald kan ofte skabe rod i hjemmet, hvis du ikke har et sted til opbevaring af ugeaviser, tilbudsaviser, konvolutter osv.

I stedet for at have bunker af papir liggende på bordet, kan det anbefales at købe en kurv, hvor det kan opbevares før det smides ud. Hvis du køber en flot kurv, kan den tilmed pynte i stuen. Tomme flasker og anden emballage roder ofte på køkkenbordet eller i en pose på gulvet i bryggerset.

Det er en uholdbar løsning, hvilket også besværlig gør rengøringen i rummene. Du kan i stedet købe en kasse, hvor flaskerne kan stå indtil de skal smides ud. Måske kan du finde plads til kassen i et skab i bryggerset. Gode opbevaringsløsninger er vigtige, for ikke at gøre sorteringen til en irriterende opgave.

Sorter mest muligt

Hvis du har plads til det, kan du sorterer mere end det krav kommunen har. Har du et tomt skab i bryggerset, kan du indrette hylderne i det, så du løbende kan sorterer dine ting. Et par gange om året kan du kører forbi din lokale genbrugsplads med dit sorterede affald.

Forslag til hyldeinddeling i skabet:

  • Tøj
  • Dåser
  • Pap
  • Papir
  • Batterier
  • Glasemballage
  • Genbrugsting (da flere genbrugspladser har et skur, hvor borgerne kan dele ting med hinanden, eller hvor tingene gives til kommunens egen genbrugsbutik)

Husk at affaldet skal afleveres i klare sække på pladsen, da det letter sorteringen for personalet.

Køb og salg af brugte ting

I stedet for at smide ting ud kan du overveje, at sælge dine brugt ting på nettet.

Salget af brugte varer har været stigende i de seneste år.

Der findes en række gratis salgsider på nettet. Her kan du oprette en annonce og nå ud til mange brugere.

Du kan også selv købe noget brugt.

Hvis du fx har brug for en ny mobiltelefon eller en computer, så er der hjælp at hente hos https://www.refurb.dk, de forhandler istandsat it-udstyr i høj kvalitet.