LED-pærer

Den type lyspære, som har været i vores hjem siden 1800-tallet er borte fra butikkerne, og det har den været siden efteråret 2012, hvor det blev forbudt at sælge glødepærer. De er dog stadig at finde i danske hjem, for det satte godt gang i hamstringen.

Men med tiden bliver det mere og mere presserende at finde et alternativ, og til det formål er det primært CFL-pærerne – bedre kendt som sparepærerne – der er slået igennem. Men hvorfor ikke give LED-pærerne en chance også?

LED har været en kendt standard i mange år. De bruges i digitale ure, julelys, lommelygter og trafiklys. Og så fortæller de dig, når du har fået en ny sms på din telefon. Men på trods af, at der er gang i salget på steder som www.billigled.dk, er de endnu ikke helt slået igennem som hjemmebelysning – også på trods af, at en del af pærerne ikke længere kræver specielle lamper, men nu kan skrues i almindelige sokler.

Her følger 5 gode grunde til, at du bør give LED-pærerne en chance!

  1. Lang levetid. Det er klart her, du mærker den største forskel. Selvfølgelig kommer det an på kvaliteten af din pære, og en del billige modeller har givet forbrugerne et dårligt indtryk, fordi de ikke holder særligt længe. Men en god pære kan holde i op til 100.000 timer! Det er i 22 år, hvis du har lyset tændt 8 timer om dagen! Til sammenligning holder en glødepære i omkring 125 dage med 8 timers belysning om dagen.
  2. Energivenlig. Nutidens LED-pærer har en brugseffektivitet på omkring 85 %, hvilket betyder, at 85 % af den elektriske energi bliver omdannet til lys, imens 15 % går som varmetab. Det er et ekstremt højt tal, især hvis man tænker på, at det med glødepærer forholder sig nærmest lige omvendt. Her går ca. 20 % til lys, mens hele 80 % tabes som varme. Besparelsen er til at få øje på – i stedet for at bruge 800 kr. på lys, bruger du i stedet 200.
  3. Godt for miljøet. LED-lys indeholder ingen giftige kemikalier, og er altså 100 % genbrugelige. Det kan nedsætte ens klimaaftryk med op til en tredjedel. Ikke mindst fordi pærerne med deres lange levetid kan undgå, at du bruger 25 almindelige pærer.
  4. Resistent overfor vind og vejr. På samme måde som en LED juletræskæde kan holde til at være udenfor i kolde vejrforhold, kan en generel LED pære holde til ekstreme vejrforhold. Dette gælder også resistens overfor chok, vibrationer og slag. Den tid er ovre, hvor LED godt kunne være meget skrøbelige.
  5. En øjeblikkelig lyskilde. LEDs tænder, så snart de bliver tændt, i modsætning til visse sparepærer, hvor det tager tid at få kraftigere lys. Derudover kan LED-lys holde til at blive tændt og slukket meget ofte, uden at det påvirker levetiden eller mængden af lys. Igen, i modsætning til traditionelle pærer hvor levetiden forringes, når der tændes og slukkes ofte.

Slutteligt skal det også nævnes, at en LED-pære ikke længere udsender et koldt, blåligt eller skarpt lys. Nu kan man få LED-pærer, som udsender samme, varme glød, som en almindelig pære ville gøre det, hvilket giver anledning til, at man faktisk kan planlægge et rums lyssætning ordentligt. Hvad enten man vælger en professionel el-installation hos Verdo.dk eller selv går i gang med at ændre sit ”lysflow” er en ting sikkert: LED-pærerne kan give den type lys, du mangler!