Behandling af dit træværk

Har du fundet dig selv bande over skimmelangreb, algebelægning og afskalninger på dit træværk? Eller måske bare følt dig trist til mode, fordi dit træværk har mistet sin glød, struktur eller farve? Så trænger det nok til en kærlig og plejende hånd. Overfladebehandlinger af dit træværk kan forlænge levetiden betydeligt. Med de rigtige produkter og den rigtige beskyttelse kan dit træværk stå smukt og pænt i årevis.

Hvorfor behandle udendørs træværk?

De færreste træsorter kan holde sig pæne, glansfulde og sunde i det danske vejr. Kombinationen af det danske vejr vil slide ethvert træværk op. Vedligeholder du ikke dit træværk, kan du bl.a. risikere at konstruktionerne omkring træværket vil komme til skade. Beskyttelse af træværket vil både afhjælpe problemer med svampe, skadedyr, nedbrydning fra regn og sollys samt hjælpe med at holde træværkets glød. Uden behandling vil solen nedbryde cellerne i træet, og træet vil typisk få en sort-grålig farve. Du kan købe overfladebehandlinger til dit træværk til rimelige priser og alle projekter her. Det skal dog siges at der også findes træsorter, som sagtens kan stå ubehandlet udendørs, eksempelvis: ak, mahogni, eg, ceder og robinie.


Hvordan overfladebehandles træ?

En overfladebehandling med træbeskyttelse gør træet modstandsdygtigt over for træsortens dårlige egenskaber. Heldækkende træbeskyttelse giver bedst beskyttelse, men træets struktur bevares bedst med transparent træbeskyttelse. Træbeskyttelse fås oftest som et nogenlunde gennemsigtigt middel, der bevarer træets struktur, og beskytter mod kemisk nedbrydelse fra sol og regn. Desuden er der svampedræbende midler, som består testen mod angreb fra svampe.

En overfladebehandling med maling er en enten olie- eller vandbaseret heldækkende behandling. Vælger man maling som træbeskyttelse, bør man indlede med at give træet en grunder for at undgå lufthuller, som kan optage vand.

En overfladebehandling med grunder sørger for, at der ikke kommer lufthuller mellem træet og malingen. En grunder kan mætte træværket, så den efterfølgende behandling kan beskytte overfladen. Dog er det vigtigt at huske, at den altid skal have videre overfladebehandling efterfølgende. Grundingsmidler beskytter mod svampe og hæfter sig godt på underlaget.

En overfladebehandling med træolie trænger godt ind i træets sprækker og revner, og gør det smudsafvisende. Der kan dog stadig trænge fugt ind i træet. Det er vigtigt at huske, at olien ikke har svampedræbende effekt, men faktisk er direkte næring for nogle svampe. Skal dit træ primært beskyttes mod solen og varme vil træolie være et godt valg, da træolie med farvepigmenter vil beskytte træet mod solen.

Oliebaseret eller vandbaseret træbeskyttelse?
Hvis konstruktionen af træværket, der skal behandles er i orden, vil begge træbeskyttelser være gode. Er konstruktionen ikke i orden, vil oliebaseret træbeskyttelse være den bedste, da den vil skalle af, hvis der er et problem, hvorimod man kan risikere fugtophobninger under en tilsyneladende intakt overflade af vandbaseret træbeskyttelse. Så om det skal være olie- eller vandbaseret træbeskyttelse, er et helt unikt spørgsmål om, hvilket projekt det drejer sig om.

Vandbaseret træbeskyttelse kræver et grundigt forarbejde, til gengæld holder det ofte længere end oliebaseret træbeskyttelse, da en vandbaseret træbeskyttelse bibeholder sin elasticitet. Det gør det til en fordel, at male med vandbaseret træbeskyttelse. Det kan især anbefales, hvis man skal skifte fra mørke til lyse nuancer, da den har en ekstra god dækkeevne, og vil sikre et totalt farveskift. Vandbaseret træbeskyttelse kan eksempelvis ikke bruges til vandrette overflader, hvor vandet ikke kan løbe af.
Den gode gamle oliebaserede træbeskyttelse er typisk en favorit. Træbeskyttelser med olie som bindemiddel (de terpentin fortyndbare), vil ofte forældes og blive sprøde, hvorefter de vil skalle af. Oliebaseret træbeskyttelse nedbrydes jævnt over tid. Forarbejdet er dog nemt og genbehandlingen udføres let og enkelt. De korteste behandlingsintervaller fås med oliebaserede produkter. Den største forskel på de to produkter er, at oliebaseret maling er diffusionstæt og vandbaseret maling er diffusionsåbent.

Hvornår skal du behandle dit træværk?
Når du skal behandle dit træværk er det vigtigt at tænke på tidspunktet. Træværket skal være tørt nok til at blive malet – fugten skal være under 15%. Det kan være en god ide, at tjekke dit træværk med en fugtmåler inden du maler, hvis det har regnet meget. Temperaturen skal helst være mellem 10-25 grader. Fra maj-september vil det typisk være bedst, at behandle dit træværk. En lun og tør dag i august eller september uden direkte sol, vil være et ideelt tidspunkt til at behandle udvendigt træværk, da træet har haft tid til at tørre gennem sommeren. Maler du i direkte sol, vil træbeskyttelsen tørre for hurtigt og resultatet vil ikke blive optimalt.

Har du andre spørgsmål vedrørende dit træværk, kan du søge tips og gode råd hos Husogtag.dk. Hus & tag er den ideelle guide til alle husejere, som vil vide mere om vedligeholdelse af huset.