Sådan bruger man rugemaskiner optimalt

Når du tænker rugemaskine, tænker du helt sikkert på sådan én, som kvinder kan sætte deres æg i og rugemødre og den slags. Men en rugemaskine kan også være en maskine, som udrugger æggene for dig og dine høns, ænder, kalkuner, eller hvad du måtte have af dyr, som skal hjælpes på vej.

Sådan virker den

Måden, du bruger den på, er ved at putte æggene i maskinen, og så give dem pleje og kærlighed de næste 21 dage, til de er klækket, og der er små kyllinger på vej ud. Det lyder umiddelbart meget simpelt, men har man gang i flere rugemaskiner på én gang, bliver det pludselig svært at følge med i, hvilken der skal kigges til hvornår.

Maskinen skal varmes op til mellem 38,5 og 38,9 grader, før æggene skal puttes i. Det er vigtigt for at de kan blive udrugget, og det passer med den varme, der er under en hønsemor. Æggene skal som udgangspunkt lægges i med den spidse side ned af, men du vender dem i løbet af de første 18 dage, så det skal du ikke tænke over.

Når æggene er klækkede, og der er små kyllinger, skal de omgående gives til en høne, så de kan få varme og kærlighed. Men de må først få vand og foder efter 48 timer, hvor de så er klar til det.

Det skal du huske

Der er mange ting, du skal huske, når du går i gang med en rugemaskine. Og det er helt sikkert ikke noget, du skal forsøge dig med derhjemme, selvom du synes, det kunne være sjovt. En rugemaskine og ugrugning af æg er en meget lang proces, som kræver opmærksom på æggene hele tiden.

For eksempel skal du i løbet af de første 18 dage vende æggene to eller tre gange dagligt, så de får den konstante samme varme over hele ægget. Ved vendingen skal du også huske at have hansker på, for hvis du sveder på hænderne, kan du lukke for æggets porer, og så kan de ikke trække vejret. Generelt skal du sørge for, at æggene hele tiden er rene, netop fordi fosteret, som er ved at vokse inde i ægget, så ikke kan trække vejret.

Derudover må æggene ikke være over 2 uger gamle. Hvis de er det, kan processen i rugemaskinen ikke fungere ordentligt, og kyllingen inden i kan ikke vokse ordentligt. Og så har du spildt næsten en måneds arbejde. Ægget skal typiske veje mellem 55 og 65 gram for at få den ”bedste” kylling.

Sørg også for at få tjekket inden, du propper æggene i maskinen, om de er befrugtede. Ellers kan det være lige meget at putte dem i en rugemaskine, for så sker der ikke så meget. Måden du tjekker det på, er med en speciel lampe, som lyser ægget op, og er der små blodører i, er det befrugtet, og du kan bruge det i din rugemaskine.

 

Skriv en kommentar