Sådan gør du din bolig algefri

Alger og flisepest er noget, der kan få enhver boligejer til at ryste i bukserne. De kan være ekstremt genstridige, og har de først indfundet sig på mure, tage, fliser og plankeværk, kan det være en lang og sej kamp at slippe af med dem igen. Der findes en række husråd til bekæmpelse af alger. Eksempelvis anbefaler nogle at bruge eddike og eddikesyre til algebekæmpelse, ligesom andre foreslår at rense fliser og mure rene med en højtryksrenser. De fleste af disse husmandstips er imidlertid skadelige, farlige eller decideret ulovlige. Hvis du vil blive klar til sommer med et hus eller et sommerhus helt uden alger og flisepest, må du tage angrebet alvorligt og bekæmpe det med de rigtige midler og metoder. Det tager vi et kig på i denne guide.

Derfor får du alger

Vi kender alger som det grønne, fugtige, slimede lag, der sætter sig på fliser og andre overflader og får boligen til at se uhumsk og forfalden ud. Men for at kunne bekæmpe alger bliver man nødt til at forstå, hvad alger egentlig er. Den algefamilie, der er almindelig i Danmark, er den såkaldte grønalge. Grønalger er simple organismer, som trives i fugtige og skyggefulde miljøer. Når alger er så stort et problem for mange boligejere, skyldes det, at algebelægning er med til at holde området fugtigt. Når der er meget fugt i området, tiltrækkes flere alger, og på den måde er algevækst en skrue uden ende.

Effektiv algebekæmpelse

Netop fordi alger trives i de fugtige miljøer, de selv er med til at skabe, er den mest effektive måde at bekæmpe dem på at tørre dem ud. Dette kan gøres ved hjælp af et algebekæmpelsesmiddel, som indeholder det aktive stof pelargonsyre. Pelargonsyre virker ved at trænge ind i algerne og nedbryde deres cellevægge, hvorved algerne bliver ude af stand til at holde på fugten og tørrer ud. Når algerne er tørret ud, bliver de lidt efter lidt skyllet væk af regn og vind.

Der findes kun ét miljøgodkendt middel til algebekæmpelse i Danmark. Derfor kan det være en god idé at få algebehandlingen foretaget af et professionelt firma, som ved, hvad de laver. Fin mere information om algebehandling hos AlgeTeknik. Hvis man selv kaster sig ud i omfattende algebekæmpelse, er der stor risiko for, at man yder skade på både boligen og miljøet, og uden den rette viden om emnet risikerer du at bryde loven. Ved at kontakte en professionel, bliver du sikker på, at algerensningen af fliser, tag eller facade bliver foretaget med hensyn til både miljø, bolig og lovgivning.

Forebyg alger og flisepest

Det danske klima er ideelt for alger, og det kan være meget svært at holde dem på afstand. Derfor kan det være en god idé at gøre alt, hvad man kan for at forebygge angreb. Dette kan gøres ved hjælp af en særlig behandling af fliser og facade. Når du har fået foretaget din fliserensning eller facaderensning, kan du vælge at supplere behandlingen med en imprægnering. Imprægneringen foregår efter samme princip, som når du imprægnerer et par sko – den forhindrer vandet i at trænge ind gennem porerne i mursten og fliser. Derved bliver det sværere for alger at få fat, og ved at imprægnere hus og terrasse bliver du algefri langt ud i fremtiden. Imprægneringen forebygger også mos og flisepest, som ligeledes er afhængige af fugtige omgivelser.

Alger og flisepest er noget af det værste, der kan angribe en bolig. Heldigvis er der meget hjælp at hente hos de virksomheder, der har specialiseret sig i at få dit hus til at se nyt ud igen.

Skriv en kommentar