Sådan gør du din bolig klar til den kolde vinter

I dette indlæg kan du læse en række tips og tricks til at gøre din bolig klar til den kolde vinter. Vinteren kan være rigtig hård ved boligen, og derfor gælder det om at forberede sig bedst muligt, så eventuelle frostskader undgås.

Du ønskes en god fornøjelse med indlægget.

Pak dine mest udsatte planter ind

Har du en række planter til at stå udenfor enten på terrassen eller i haven, der ikke tåler meget frost, så skal du huske at pakke dem ind. Rigtig mange vælger at pakke deres planter ind i gamle blade, hvorefter de dækker planten og bladene til med en presenning. Dette kan være en ganske god metode til at sikre din plante overlevelse gennem vinteren.

Dog afhænger ”beskyttelsesmetoden” meget af, hvilken plante der er tale om. Der er for eksempel også mange planter, som har bedst af at stå inde i en garage i løbet af vinteren, da de simpelthen ikke kan tåle vinterens kolde vind og frostgrader.

Overvej at få udført en termografering

Hvis du gerne vil sikre din boligs indeklima på bedst mulig måde, så bør du kraftigt overveje at få foretaget en komplet termografering. Med en termografering kan du finde ud af, hvor dit hus er utæt henne. Det betyder, at du kan tætne disse utætheder inden vinteren for alvor slår til, og dermed spare en masse penge på varmeregningen.

Utætheder har en rigtig negativ effektivt på din varmeregning, da varmen bare fiser ud af huset uden at have varmet boligen op først. Og jo mere varme, der fiser ud, jo mere skruer du op for radiatoren – hvilket forværrer indeklimaet i boligen.

Der er altså rigtig mange gode grunde til at få udført en termografering og evt. få udført en række efterisoleringer de steder, hvor det er mest utæt.

Pas på med at slukke for dine radiatorer i længere tid

Hvis der er frostvejr udenfor, og du overvejer at slukke for dine radiatorer fordi du ønsker at lufte ud eller blot vil spare på varmen imens du ikke er inde i huset, så skal du passe ekstra på. Hvis dine radiatorer er slukket for længe samtidig med, at det fryser udenfor, så kan rørene der leder op til radiatoren meget hurtigt fryse til is.

Hvis rørene fryser til is, betyder det, at du ikke kan få ledt varmt vand op til radiatoren. Og det kan lede til et rigtigt koldt badeværelse og hus, da du er nødsaget til at vente på at rørene tør op igen. Du kan også vælge gulvvarme på dit badeværelse eller i andre rum, og derved slippe for pladskrævende radiatorer og frosne rør.

Derfor anbefales det ikke at slukke sine radiatorer mere end max 10 minutter. På 10 minutter har du også rigeligt med tid til at få luftet lidt ud. Og hvis du forlader huset i en længere periode, så kan du med fordel stille termostaten på et minimumniveau (der skal dog stadig strømme en smule varme igennem, så rørene ikke fryser til og sprænges imens du er væk).

Husk at få havemøblerne ind

Den vel nok mest klassiske vinterforberedelse du kan gøre brug af, det er selvfølgelig at få havemøblerne ind. Havemøblerne har ikke godt af at stå udenfor i det hårde vejr. Af og til kan du risikere at de går i stykker ved at stå i kulden, og i langt de fleste tilfælde bliver kvaliteten forringet markant. Derfor skal du selvfølgelig huske at få møblerne ind i varmen i god tid inden Kong Vinter slår til.

En god huskeregel er at tage havemøblerne ind, når det bliver vintertid, og så tage dem ud igen, når det bliver sommertid.

Få haven gjort i orden inden frosten kommer

Det er også en rigtig god ide at få ordnet have og indkørsel inden frosten for alvor melder sin ankomst. Der findes ikke noget værre end at komme ud til foråret og arbejde med en masse forfaldent havearbejde, der skulle være færdig inden vinteren. Derfor bør du skynde dig at komme udenfor og få gjort haven så vinterklar som mulig.

Det værende at få samlet blade sammen, tage blomsterkrukker indenfor osv. Krukker har det med at revne og sprække, hvis de står udenfor i frosten. Du kan med fordel stille krukkerne i en garage eller carport, hvor de ikke er så udsatte for sne og slud.