Brug en boligadvokat ved projekt køb og projekt salg

Interessen for at bygge egne projekter og være med ved designprocessen af ejendommen er en trend i opsving. Projektkøb er ordet, når en køber beslutter sig for, at købe en grund eller en ejendom der endnu ikke er bygget, men kun eksisterer på papir. Dette kan være en villa, et rækkehus, en lejlighed mv. Typisk er det et entreprenørfirma der står for bebyggelsen, men det er også muligt, at man selv står for at gøre dette.

Prøve bolig

Som køber af en projektlejlighed kan man være heldig, at entreprenørfirmaet allerede har færdigbygget dele af lejligheden eller en hel lejlighed, så man som køber kan få et indtryk af, hvordan lejligheden ser ud, eller kan komme til at se ud. Det kan også være at entreprenøren stiller en prøve lejlighed til rådighed, så man allerede mens ejendommen bygges, kan gøre sig planer om, hvordan der skal indrettes, materialevalg, køkken, hvidevare mv. Så man som køber er bedst muligt forberedt.

Man kan uheldigvis komme ud for, at firmaet ikke har en prøvelejlighed eller bolig til rådighed, og man må derfor blot nøjes med de forskellige brochurer, foldere og øvrigt materiale, der står til rådighed.

Forsinkelser

Ved projekt handler er det ikke ualmindeligt, at den forventede afslutningsdato bliver rykket op til flere gange. Der kan gå langt tid fra, at man underskriver købsaftalen til man kan kalde sig den endelige ejendomsejer. Dette grundes, at der findes et hav af forskellige komplikationer der kan finde sted, når man hyrer et entreprenørfirma til at varetage bebyggelsen.

Der er forskellige fagfolk med forskellige baggrunde ind over en projekt bebyggelse, eksempelvis folk med ekspertise i kloak, VVS, ventilation, materiale og meget mere. Helt optimalt ville det være, hvis de alle kunne enes og leverede til tiden, men der kan forekomme forskellige uforudsete hændelser, der gør at den aftale tid bliver udskudt, hvilket i sidste ende medfører, at afslutningsdatoen bliver rykket.

Fejl og mangler

Når overtagelsesdagen endelig er kommet kan man i fællesskab med en byggesagkyndig undersøge den færdige bolig for fejl og mangler. Dette fungerer på samme måde, som ved overtagelsen af almindelige boliger.

Det anbefales at man hyrer en uafhængig byggesagkyndig til, at undersøge boligen i fællesskab for at sikre sig, at alt er som det skal være. I købsaftalen kan det være en god idé, at man sikre sig at tilbageholde et vis beløb svarende til udgifterne for udredningen af de forskellige fejl og mangler. Her er det nødvendigt, at alliere sig med en boligadvokat, hvis ekspertise er bolig- og ejendomsret.

Da de forskellige dokumenter der følger med en bolighandel typisk er udarbejdet i et teknisk svært sprog bestående af juridiske fagtermer, kan disse være vanskelige at afkode for den almindelige boligkøber. Derfor kontakter de fleste købere og sælgere en boligadvokat, der kan undersøge alle dokumenter og rapporter ved bolighandlen og sikre sig, at køber ikke bliver snydt, og at alle regler og love bliver overholdt.

Både byggesagkyndig og boligadvokat spiller begge afgørende roller ved projektkøbet, hvilket i sig selv også kan vise sig, at være en dyr udgift. Vær derfor forberedt på, at der kan forekomme flere af sådanne udgifter, når man beslutter sig for, at blive ejendomsejer.

Heldigvis er prislejet for en boligadvokat varierende, og de arbejder typisk ud fra et fastsat salær.

Overvej dette, inden du beslutter dig for at købe

Der er forskellige risici, man som køber gøre sig klogt i at være opmærksom på, ved køb af projektbyggerier:

  • Er sælger en kendt aktør på markedet? (Kan sælger gennemføre byggeriet)
  • Er der planer om nye byggerier, der kan have indflydelse på eks. udsigten og nærmiljøet?
  • Kan sælger frit ændre i materialevalg, farver og hvidevarer mv.?
  • Har du som køber mulighed for, at indføre dagbøder ved udskydelse af overtagelsesdag?

Hvor skal du bo, hvis udskydelse af overtagelsesdag finder sted?

Skriv en kommentar