Er du ved at købe hus? Det skal du være opmærksom på med husets el-installation

Indholdet er udarbejdet i samarbejde med Energivenlig

Der er mange ting, der skal tages stilling til, når du skal ud at købe et nyt hus. Din el-installationsrapport er en af dem. Og faktisk er der rigtig mange danskere, der glemmer at kigge denne rapport igennem, hvilken kan have nogle konsekvenser. I denne artikel vil vi give dig EBAS’ guide til, hvad en el-installationsrapport er, og hvad du skal være opmærksom på, når du kigger den igennem. Vi har taget udgangspunkt i Energivenligs fem oversete fejl på elinstallationer , som vi ved, at du vil have glæde af, når du skal ud at købe hus.

Om el-installationsrapporten

I forbindelse med din ejerskifteforsikring, er det blevet et lovkrav i 2012, at der tillægges en el-installationsrapport til tilstandsrapporten. Her skal du, som køber, have indblik i, hvordan standen i husets forskellige el-installationer er og hvorvidt, der er nogle mangler eller fejl. Det kan eksempelvis være hovedtavlen, stikkontakter og afbrydere. Du kan herudover også få et overblik over, om el-installationerne er lovligt installerede, og hvorvidt de er funktionsdygtige.

I sin helhed giver el-installationsrapporten dig mulighed for altid at få vigtige informationer om husets el, så du slipper for ubehagelige overraskelser, når du overtager huset. Det er derfor rigtig vigtigt, at du er opmærksom på denne rapport. Det betyder også, at du kan forhandle med ejer, hvis der opdages forhold eller mangler, der skal udbedres.

Hvis du er interesseret i at få foretaget en el-installationsrapport, så kan du med fordel besøge EBAS’ side om el-tjek.

Konsultér altid en ekspert

Vi anbefaler altid, at du får en kyndig person til at kigge på el-installationsrapporten. På den måde sikrer du dig, at du ikke overser noget, som kan have konsekvenser på sigt. Og så ved du også, hvad du skal gøre, hvis der er betydelige fejl og mangler i el-installationen. Du kan eventuelt forhøre dig hos den virksomhed, som har været ansvarlig for at foretage el-installationsrapporten.

Er du interesseret i at læse mere, har Energivenlig.dk lavet en artikel om emnet, hvor der bl.a. listes fem typiske fejl i el-installationerne, du skal være opmærksom på.

Kyndig gennemgang af el-installationerne

Ved at få en kyndig fagperson, såsom en elektriker, til at lave en systematisk gennemgang af el-installationerne i huset, kan du få forsikret, at installationerne i hjemmet er, som de skal være. Her har elektrikeren tilmed mulighed for at afdække, hvorvidt der er funktionsfejl eller ulovlige forhold på el-installationerne, som nemt kan blive overset ellers. Et el-tjek er derfor ikke blot et vigtigt lovkrav, men også en forsikring om at el-installationerne ikke er til fare i hjemmet grundet forkerte installationerne eller mangler – altså fejl og mangler, som kan komme frem i lyset igennem gennemgangen. Derudover spiller el-installationsrapporten en stor rolle, da denne sammen med tilstandsrapporten giver mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring på huset. Derfor er en grundig gennemgang af husets el-installation foretaget af en fagperson et vigtigt element både for køberen og sælgeren af huset.

Skriv en kommentar