Husk at skifte filtre i dit ventilationsanlæg, og undgå allergiske reaktioner, øget strømforbrug og et defekt anlæg

Har du skiftet filtre i dit ventilationsanlæg for nyligt?

Har du købt eller bygget nyt hus indenfor de seneste år, ved du sikkert allerede, at der i alle nye huse fra 2011 og frem, monteres et ventilationsanlæg. Men ved du så, hvor ofte du skal skifte filtrene, for at anlægget har den rette effekt? Det kan påvirke dit indeklima, dit strømforbrug og holdbarheden af dit ventilationsanlæg, hvis du glemmer at gøre det.

De fleste tager det som en selvfølge, at indeklimaet i et nyt hus er lige så lækkert og frisk som huset. Det vil det i de fleste tilfælde også være, da der fra 2011 og frem, er indsat ventilationsanlæg i nybyggede huse. Så langt så godt. Men for at anlægget skal kunne yde sit bedste og have den rette effekt, er det vigtigt du skifter filtrene i tide. Ved du, hvor ofte du skal skifte dine filtre?

Rengøring af ventilationsanlæg

Ud over at skifte filter, skal dit ventilationsanlæg også rengøres. Det skal det, for at hjælpe filtrene med at fungere optimalt, men også fordi at hele anlægget fungerer lidt som lunger i dit hus; når det ’trækker vejret’, ventilerer det rummene, så du undgår at der opstår fugt og skimmelsvamp, og det sørger for at dit indeklima er sundt og godt. Derudover er det vigtigt at der ikke  ryger snavs ud i ventilationen rørsystem, da det derved vil lande inde i huset.

For at holde dit indeklima sundt, for at øge levetiden på dit anlæg og sørge for, det ikke går i stykker, skal du vedligeholde og rengøre det korrekt. Det er heldigvis nemt og absolut ikke tidskrævende – du skal faktisk bare gøre anlægget rent og skifte filtrene to-tre gange om året. På denne måde bruger du heller ikke unødvendigt meget strøm.

Sådan gør du dit anlæg rent:

  • Tjek anlægget for skidt og snavs hvert halve år. Det kan f.eks. være i sommerferien og i juleferien.
  • Opret allerede nu notifikationer på din telefon, skriv i din kalender eller hæng en seddel op på opslagstavlen.
  • Der ophober sig ofte blade, insekter, store og små nullermænd, snavs og lignende, og det fjerner du bedst ved at tage de to filtre ud først og herefter støvsuge anlægget. Du kan også feje snavset væk med en blød kost eller en børste.
  • Du må ikke støvsuge filtrene. Det har den modsatte effekt, fordi det får støvpartiklerne til at pakke sig sammen.

Nemt og lige til, og det tager ikke ret lang tid og det er nemt at finde billige filtre til ventilationsanlæg online. Et godt sted at starte og hvor udvalget er stort set komplet, er hos Filterbyen.dk. 

Så ofte skal filtrene skiftes

Som hovedregel skal du skifte filtrene i dit ventilationsanlæg to-tre gange om året. Når filtrene trænger til en udskiftning, bør du gøre det med det samme – og skift altid begge to på samme tid. Der er dog et men …

Når du lige er flyttet ind i huset, bør du faktisk skifte første gang allerede efter én eller to måneder. Det første sæt filtre i dit anlæg er nemlig allerede sat ind i den afsluttende del af byggefasen, og på den måde har det allerede opsamlet en masse byggestøv og snavs.

Derefter kan du faktisk nøjes med at skifte filtre hver fjerde til sjette måned. Alt efter hvilket område og miljø du bor i. Umiddelbart kan du dog i langt de fleste tilfælde nøjes med at skifte hver sjette måned.

Vær dog opmærksom, hvis du bor i et nybygger-område, hvor der stadig bygges og anlægges veje og haver. For eksempel vil al det bygestøv, der er i luften, mens husene omkring dit hus bliver bygget, også opsuges af dit anlæg. Det samme er gældende, hvis du bor et sted, hvor en eller flere naboer har brændeovn eller lignende, hvis der er mange træer eller meget trafik. Husk, at du altid bør skifte begge filtre samtidig.

Et godt tip:

Det første år du bor i huset, bør du se til dine filtre hver tredje måned. Er de fine, lad dem sidde tre måneder mere. Er de helt grå af støv, så skift dem. Det er altid godt for dit indeklima at få skiftede tilstoppede filtre. Når filtrene har siddet i seks måneder, bør du under alle omstændigheder skifte filtrene – også selvom de ikke ser tilstoppede og grå ud. Mange af de små partikler, som filtrene opfanger, kan nemlig ikke ses med det blotte øje.

Hvad sker der, hvis et tilstoppet filter ikke skiftes?

Dit anlæg kan godt køre videre uden at brænde sammen, selv om det er beskidt indvendig, og også selv om filtrene er grå og tilstoppede. Men kun i en periode. Anlægget bliver overbelastet og bruger ekstra meget energi – og hermed også strøm – på at cirkulere og rense luften. Det vil kunne ses på dit strømforbrug. Krydsveksleren i ventilationsanlægget vil blive unødigt belastet, og anlægget kan bryde sammen. Herudover vil alt den organiske snavs, der ophober sig, i kombination med udefrakommende fugt, danne svampesporer, som blæses direkte ind i dit hjem, hvilket kan forringe dit indeklima i sådan en grad, at du kan mærke det. Det kan fx give allergiske reaktioner som fx hovedpine, løbe-næse og kløe i øjnene. Både for børn og voksne.

Husk derfor altid at få skiftet dine filtre i tide. Det er positivt for dig, dit indeklima, dit strømforbrug og for dit anlæg.

 

Skriv en kommentar