En markise er en fantastisk tilføjelse til dit uderum, lige meget om du har en stor terrasse eller lille altan. Den giver skygge for solen, læ for vinden og kan endda også tage lidt regn, alt efter hvilken model du vælger. Men det kan godt kræve lidt arbejde at installere en markise, så det er vigtigt, at du forbereder dig godt.
Hvad er en markise og hvilken type skal jeg vælge?
En markise består typisk af en dug i akryl, lærred eller lignende, der sidder på to arme og er monteret på væggen, en træbjælke eller i loftet. De kan være manuelle, hvor du skal bruge et håndtag til at rulle markisedugen ind, eller automatiske, hvor du bare kan trykke på en knap for at rulle den ind. Nogle markiser har en kassette, som markisen rulles ind i, så den beskyttes mod vind og vejr, mens andre ikke har en kassette, og måske slet ikke kan rulles ind.
Du skal vælge den type, der passer til dine behov. Det handler også om, hvordan du vil have markisen til at se ud – om den skal være enkel og diskret skjult i en kassette med motor, eller om du hellere vil spare lidt penge og købe en manuel markise med et håndtag.
Markise med motor
Nogle af de mest populære markisetyper er markiser med motor. De er smarte og praktiske, og de gør det nemmere at udnytte alt det, markiser kan bruges til. Vælg for eksempel en markise med motor fra Markiseeksperten.dk, der har den populære Benchmark-markise i deres sortiment – faktisk som den eneste, hvilket gør det muligt at fokusere al energi på at producere en markise i høj kvalitet til en god pris.
Det er en markise, der har en holdbar, teflonbelagt og nanobehandlet dug, der med en fjernbetjening kan køres ind i en elegant kassette af aluminium. Benchmark-markisen viser, hvor meget du kan få ud af en markise med motor: den har blandt andet en vindsensor, så den automatisk kan rulle sig ind, hvis den registrerer for meget vind.
Du kan også tilkøbe en solsensor, så markisen automatisk ruller ud, når solen skinner, og ruller ind, når den stopper med at skinne. Derudover kan du også vælge at tilkøbe en mulighed for smartphone-styring af markisen, så du kan rulle markisen ind og ud automatisk via en app på din telefon.
Hvor skal markisen være og hvad kan lade sig gøre?
Hvor du skal installere markisen, kommer an på, hvad du vil bruge den til. Har du valgt en markise for at få skygge? Eller for at tage noget af solen? Eller måske for at skygge lidt ind i stuen, så sofaer, gulvtæpper osv. ikke bleges i solen? Eller noget helt andet? Tænk over, hvor solen kommer fra, om du har lagt mærke til, at vinden ofte kommer et bestemt sted fra, og hvordan solen rammer på terrassen, balkonen eller ind gennem vinduerne.
Derefter skal du tænke over, hvad der kan lade sig gøre. Hvor meget plads har du på husmuren? Skal den måske i stedet hænge under loftet? Er der vinduer, elskabe eller andet på husmuren, der gør, at du skal have specialbeslag for at sætte den op? Hvis du vælger en markise med motor, skal du også tænke på, at du skal have en autoriseret el-installatør til at tilslutte din markise til strøm – det må du nemlig ikke gøre selv.
Sådan installerer du markisen trin-for-trin
Når du har valgt en markise, er det blevet tid til at installere den. Du kan vælge at få en professionel markisemontør hjem til dig for at måle op, tjekke vægge, spær, lofter osv., og klare hele monteringen for dig. Men det er også muligt at gøre det selv – du skal bare følge markisens instruktioner. Læs med nedenunder, hvor vi opridser de vigtigste trin, når du selv vælger at montere din markise.
1) Tilpas vægbeslag
Det er forskelligt fra en markise til en anden, hvor mange vægbeslag der følger med. Typen varierer også, alt efter om den for eksempel skal monteres i loftet, på en murstensmur eller på en træmur. Især ved montering på træ kan du have brug for tilpasning, fordi du nogle gange skal bore et hul mere med en boremaskine. Her er det vigtigt at følge den specifikke vejledning for din markise, så du får lavet de rigtige huller og for eksempel også får sat midterbeslaget rigtigt på.
2) Opmåling
Du har styr på beslagene, og nu skal du til opmålingen, så du ved, hvor du skal bore huller til beslagene. Det er her, du skal tænke over, præcist hvor markisen skal hænge – for eksempel hvor højt oppe den skal sidde, og om den skal sidde midt på væggen eller over nogle vinduer ude i siden. Så er det bare om at bore hullerne og sætte beslagene op med de medfølgende skruer.
3) Flyt markisens arme
Markisens beslag skal passe til beslagene på væggen, loftet eller lignende, og derfor er det nødvendigt at flytte markisens arme. De yderste beslag sidder nemlig fast på armene, så der er maksimal udnyttelse af markisens kraft til væggen, men det betyder, at de skal flyttes, så beslagene kommer til at passe sammen. Løsn skruerne på markisens armes beslag og skyd armen frem eller tilbage, indtil beslagene er over for hinanden. Herefter strammer du skruerne igen.
4) Opsætning
Nu er det blevet tid til at montere markisen. Ganske enkelt skal markisen bare sættes fast i de opsatte beslag enten ved at løfte den ved håndkraft eller med en lift, hvis den er stor og tung. Den skal hvile på de yderste beslag, og når den gør det, skal du spænde midterbeslaget fast. Placer midterbeslagets yderdel på markisens bærebom, og skyd bærebommen ind over beslaget, før du fastspænder det.
Medmindre du har en markise med motor, hvor du skal have hjælp af en el-installatør til at sætte strøm til, er du klar til at bruge din markise med det samme!