Nyt byggeprojekt? Kom i mål til tiden og indenfor budgettet

Skal du bruge vinteren til at bygge om eller bygge nyt? Måske har du et større byggeprojekt på tegnebrættet indenfor den nærmeste fremtid? Uanset hvor og hvornår du planlægger at iværksætte et lille eller stort projekt, er der sikkert to ting, du gruer for – nemlig at gå over budget, og at projektet trækker ud.

Der er desværre en kronisk tendens til, at planer, tidsoverslag og forventninger er for ambitiøse, og at de næsten altid falder igennem. Her har vi samlet et par gode råd, der forhåbentligt kan sikre, at du kommer i mål til tiden og indenfor budgettet.

Hav finansiering på plads fra dag 1

Er der noget, som kan udskyde eller helt dræbe et byggeprojekt, så er det manglende finansiering. Mange går i gang eller laver aftaler med håndværkere, før selve finansieringen af projektet er på plads. Måske fordi de er utålmodige efter at komme i gang, eller måske er det grundet en forventning om, at det blot er en formalitet.

Det kan dog være risikabelt ikke at have en aftale med banken eller et tilsagn om et alternativt boliglån fra en anden udbyder. Skulle vilkårene eller andre forudsætninger ændre sig, er gode råd pludselig dyre. Du kan som udgangspunkt ikke komme ud af aftalen med håndværkerne, og er det dig selv, der skal klare arbejdet, er der svært at slippe af med materialerne. Sørg for at have en aftale på plads med långiver, så du ikke skal smadre sparegrisen eller gå tiggergang for at kunne betale dine regninger. Det giver bare mere besvær, forsinkelser og generelt et dårlig byggeforløb.

Vær realistisk og fleksibel, når I planlægger byggeforløbet

Uanset om du selv skal trække i arbejdstøjet, eller om du får hjælp af professionelle, er fleksibilitet og store mængder situationsfornemmelse noget, du kommer rigtig langt med. Bare fordi at du i den perfekte verden, hvor alt spiller, måske kan nå i mål på tre uger, er der altså ikke pludselig to tirsdage i én uge.

Der vil altid opstå komplikationer. Måske bliver dit barn sygt i nogle dage. Måske er kommunen forsinket i behandlingen af din anmodning om byggetilladelse. Pludselig misligholder håndværkernes leverandør sin aftale. Planlæg derfor ikke ud fra best case scenario. Vær realistisk. Du skal selvfølgelig heller ikke antage, at alt, der kan gå galt, går galt, men indlæg en buffer både i starten, løbende og afslutningsvist. Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis I har planlagt jeres boligsituation efter, at I kan flytte ind efter to måneder, og projektet pludselig bliver forsinket.

Betal prisen for kvalitet

Håndværkere er der nok af, men gode håndværkere koster. Det er en pris, du bør være klar til at betale, hvis du vil have kvalitet, overholdte aftaler og et firma, du kan stole på.

Prisen er selvfølgelig til forhandling, men vælg ikke det første og billigste tilbud. Kvalitet og pris hænger ofte uløseligt sammen. Hellere betale en højere pris, der viser sig at holde, og som betyder, at arbejdet er færdigt til tiden.

Skriv en kommentar