Sådan får du et godt lys i dit værksted

Annonce

Står du overfor at skulle opsætte ny belysning i din garage, værksted eller lager bygning? Med de mange forskellige muligheder der idag findes på markedet, kan det være svært at finde den helt rigtige løsning. Mulighederne med led belysning er mange og vi skal alle til at lære de mange nye specifikationer at kende, inden vi kan træffe det rigtige valg til vores værksteds belysning.

Lumen er lysstyrke – Kelvin er lysfarve

Til belysning i garage, værksted, lager mv. er det ofte en fordel med et kraftigt lys. Et kraftigt og godt lys der ikke blænder giver optimale arbejdsforhold og sikrer at man kan se hvad man laver og hvad der arbejdes med. I led lysets terminologi beskrives lysstyrken som lumen.    Lumen forkortes ofte til ‘lm’ og er en betegnelse der benyttes til at angive hvor kraftigt lyset på den pågældende lampe er. En god tommelfingerregel, når du vælger led belysning til værksteds belysning, er at vælge et armatur eller lampe der giver minimum 2500lm. Med dette lysoutput får et kraftigt lys der egner sig godt til værksteds belysning.

En lige så vigtigt betragtning er farven på lyset. Led belysning benytter benævnelsen kelvin til at angive lysets farve. Kelvin er ofte angivet som en række tal efterfulgt af et ‘K’ (eks. 4000K). Jo højere kelvin tallet er jo hvidere er lyset. Til belysning i værksted ønskes ofte et neutral hvidt lys og dette opnås ved at købe lamper med lysfarven 4000K.

Ønsker man et mere varm-hvidt lys kan dette dog også opnås ved at gå efter lamper med angivelsen 3000K. Hvis du har gamle lysstofrør til at sidde i dit værksted i dag, kan du se efter en kode på røret eks. 830 eller 840. Dette tal angiver lysets farve og kan bruges som vejledning når du kigger efter led belysning. De sidste to tal svarer overens med de to første tal i kelvin angivelsen på led belysning. Det vil sige at står der 830 på dit lysstofrør tilsvarer dette 3000K og står der 840 tilsvarer dette 4000K.

Hvilke LED produkter skal jeg vælge til mit værksted?

Den mest benyttede løsning til værksteds belysning er led armaturer eller led rør. Du kan ved brug af led glimtænder købe led rør og stadig benytte dine eksisterende armaturer med led. Mange vælger dog at skifte hele armaturet, i dag findes der Flade LED armaturer der er meget mere kompakte, men giver mere lys. En anden populær løsning er led panel 60×60 fra PlusLED, der giver fornemmelse af et ovenlysvindue og giver et kraftigt men blødt lys.    

Skriv en kommentar