Sådan kommer du i gang med gør-det-selv projekterne i hjemmet

Der er sikkert flere områder på boligen, du længe har tænkt trænger til en kærlig hånd. Heldigvis kræver alt ikke, at du tilkalder en professionel – nogle projekter kan du derimod selv fikse for at få din bolig til at skinne på ny. Og med påskeferien lige om hjørnet, kan det være det oplagte tidspunkt at få overstået nogle af alle disse ting. Synes du dog, det kan være svært at komme i gang, er der her nogle tips til dette.

Lad dig inspirere

Det kan godt være, du har en nogenlunde idé om, hvad du vil ordne og hvordan, men der er samtidigt stor sandsynlighed for, at du kan få nogle tips fra andre, der før har prøvet netop det, du skal til at gå i gang med. Lige meget om det er et mindre eller større projekt, er der sikkert nogle måder eller råd til, hvordan du nemmest og billigst kommer igennem projektet. Samtidigt har andre sikkert også erfaret, hvad du bestemt ikke skal gøre undervejs. Det er en oplagt måde at sno sig udenom de sædvanlige begynderfejl og få det perfekte resultat fra starten.

Der ligger et hav af guides og diverse byggeblogs på nettet, der kan være til stor hjælp undervejs, og som kan være til stor inspiration.

Overvej omkostningerne og de billige alternativer

Selvom de forskellige gør-det-selv projekter bestemt ligger i hver sin ende af prisskalaen, behøver du ikke bevæge dig ud noget, der decideret kræver, at du går online for at søge på ”pleje af formue” for at kunne få råd, tværtimod. Mange projekter kan gøres relativt billige, alt efter hvilke materialer, du vælger. Og selvfølgelig kommer projektets omfang også til at have en betydning for det endelige beløb. Det kan være alt fra at bygge et redskabsrum, opsætte en skillevæg for at tilføje et ekstra værelse til boligen til at forny badeværelset, som du vælger at kaste dig over.

Samtidigt kan udstyret også have en indflydelse på den endelige pris, som du må af med. Hvis du selv skal ud og investere i alt det værktøj, der skal bruges til dit projekt, kan det hurtigt blive en kostelig affære. Spørger du i stedet dine bekendte og låner fra disse – eller køber alt brugt, kan der være utrolig mange penge at spare. Det er klart værd at overveje, hvis pengene kan blive et problem i projektet. Selvfølgelig er der noget værktøj, der kan være fornuftigt selv at investere i, hvis du ser for dig, at du kommer til at bruge det relativt ofte fremover.

Gør-det-selv vs. professionelle

De fleste tænker altid, at det må være billigst at gøre det selv. Professionelle er nemlig dyre i drift og vil kun gøre projektet langt dyrere, end hvis du selv fiksede problemet.

Sådan hænger det også sammen i nogle tilfælde. Men nogle gange er det dét værd at hyre nogle, der ved, hvad de laver. Det kan være, hvis det er noget kompliceret, der skal laves, eller hvis du allerede nu ved, er du ikke vil kunne lave det lige så pænt og ordentligt som en professionel. Hvis dit gør-det-selv projekt eksempelvis er, at fjerne alger på taget, kan det for de fleste være smartest at få professionelle til at udføre en algebehandling.

Sørg derfor for at overveje, at det du gør ikke kunne gøres, hurtigere, bedre og billigere af professionelle.

Se det som en investering

Det kan være svært at komme i gang, men hvis du har in mente, at det er en god investering at få ordnet disse projekter, er det måske lettere at overbevise dig selv om at komme ud fra sofaen og på med arbejdshandskerne.

Først og fremmest er det en investering for dig selv, da du vil kunne nyde godt af det færdige resultat. Du vil ikke længere skulle gå og blive irriteret over, alt det, der skal gøres – samtidigt med du til sommer vil blive glad for din hjemmebyggede terrasse, sætte stor pris på haveskuret eller noget helt tredje, som du kastede dig over.

Men disse mindre forbedringer kan samtidigt også være med til at øge boligens værdi og gøre boligen lettere at sælge, hvis det bliver aktuelt – er du derfor klar til at ringe til en boligadvokat for at få gang i hussalget, har disse tiltag bestemt ikke været spild af tid eller penge.

Skriv en kommentar