Vedligeholdelse af havemøbler

Det er sommer, solen skinner fra en skyfri himmel, og det er tid til at finde havemøblerne frem fra deres vinterhi i garagen eller skuret. Inden du er klar til at udstyre dem med en behagelig hynde, bør du dog overveje at give dem en kærlig hånd, så de er klar til at sprede glæde sommeren igennem. Tager du dig ikke den nødvendige tid til dine havemøbler, risikerer du splinter bagi, grimme møbler med maling der skræller af eller måske de ender med at gå i stykker, når din tykke onkel sætter sig.

Heldigvis er vedligeholdelse af havemøbler ikke så omstændig en proces som det måske kan virke som, så der er ingen undskyldning for ikke at give dem en tur og gøre dem klar til brug. I artiklen her, kan du læse mere om hvordan du bærer dig ad.

Vi vil fokusere på havemøbler af træ og altså ikke havemøbler af vedligeholdelsesfrit plastik og lignende.

Derfor skal dine havemøbler have olie eller males

Træ der står udenfor, vil med tiden blive både slidt og misfarvet at se på, uanset hvilken type træ som er anvendt. Sørger du ikke for at male eller give olie til dine havemøbler, vil en naturlig nedbrydelse af materialet finde sted, hvilket bestemt ikke gør noget godt for udseendet på møblerne.

Særligt havemøbler af træ er modtagelige overfor vind og vejr, som vil påvirke møblerne i en negativ grad. Havemøbler har desuden typisk mange vandrette flader, som kan opsamle og holde på regnvand, hvilket gør træet fugtigt i længere tid. Vandrette overflader gør også, at der er et større areal som kan opfange UV-stråler fra solen, som ligeså stille nedbryder træet og gør det kedeligt at se på.

Slutteligt kan også udsving i temperaturen få træet til at revne, hvilket kan give anledning til skimmelsvamp, alger og lignende.

Ovenstående kan dog sagtens undgås, så længe du afsætter den nødvendige tid til oliering eller maling af dine havemøbler.

Sådan gør du

Som tommelfingerregel anbefales det, at du som minimum olierer dine havemøbler 1 gang om året. Malede havemøbler kan ligeledes have gavn af en tur med malerpenslen mindst 1 gang årligt, men det er ikke altid nær så vigtigt. Med malede havemøbler bør du i stedet være opmærksom på malingen – er der revner eller er det begyndt at krakelere, er det tid til at opfriske med maling, så træet forbliver beskyttet af malingen.

Havemøbler af teaktræ er lettere at have med at gøre end ovenstående, fordi det fra naturens side er udstyret med store mængder harpiks, som giver beskyttelse mod vind og vejr. Teak kan derfor holde mange år uden behandling. Med tiden vil det dog blive gråt i farven, men det kan heldigvis let undgås ved jævnligt at give det olie.

Uanset om du skal male eller oliere dine havemøbler, består vedligeholdelsesarbejdet af:

  • Rengøring
  • Slibning
  • Maling eller oliering

Husk at møblerne skal være tørre inden du går i gang, og at de helst ikke må udsættes for vand imens du behandler træet. Tjek derfor vejrudsigten inden du går i gang, eller vælg en periode hvor der typisk er minimalt med nedbør.

God arbejdslyst!

Artiklen er bragt i samarbejde med Temptations.dk, hvor du kan få rådgivning til køb af det rigtige sexlegetøj.

Skriv en kommentar