Derfor bør du kende til dit radonniveau

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at der er mange årsager til, at du skal være villig til at undersøge og måle på dit radon niveau i din private bolig. Det er dog i høj grad noget, der handler om, at radon faktisk er én af de hyppigste årsager til lungekræfter, hvilket kun er overgået af rygning – og det er bestemt også noget, der beviser, at det kan være yderst sundhedsskadeligt, hvis du er bosat i en bolig, der har et højt niveau af radon, så du indånder det.

I denne forbindelse skal det gøres klart, at aktive rygere er dokumenteret særligt sårbare over for radoneksponering, men på trods af dette, så skal det dog gøres klart, at alle kan ende med at blive ramt. Faktisk er det så giftigt, at Sundhedsstyrelsen estimerer, at der blot i Danmark dør op mod 300 hvert år som følge af radonstråling. For at sætte dette i perspektiv, så er det faktisk flere personer end der hvert år mister livet i forbindelse med en trafikulykke.

Hvad er radon helt præcist?

Radon er en radioaktiv gasart, der siver op fra jordens undergrund, som naturligvis er særdeles skadelig for dig og dit helbred – og derfor er det bestemt også noget, du skal sørge for at tage seriøst. Du skal naturligvis være klar over, at radon ikke er til at komme udenom, da det er noget, der kan findes overalt, men niveauerne for, hvor meget, du finder i området, varierer meget. Derfor skal det også gøres klart, at du ikke helt kan undgå radon, selvom det ville være sundt.

Det er særligt indendørs, at der kan være store koncentrationer af radon, hvilket er meget farligt for dit helbred. Derfor er det selvfølgelig også inde i din bolig, at du skal have udført en såkaldt radonmåling, hvis du gerne vil vide mere om, hvor godt du er sikret i forhold til radon i øjeblikket. Samtidig bør det naturligvis også understreges, at det ikke kun er noget, der gør sig gældende for private boliger, men også arbejdspladser, skoler, institutioner med mere.

Hvordan får jeg kendskab til radonniveauet i min bolig?

Som der også er givet udtryk for ovenfor, så er den bedste måde at skabe et kendskab til radonniveauet i din bolig, at du vælger at hyre en virksomhed til at foretage en såkaldt måling af niveauet. Det er noget, der kan gøres på flere forskellige måder og hvilken måde, der er bedst for dit vedkommende afhænger af flere ting. Derfor er det også en rigtig god idé, at du tager imod rådgivning fra den valgte virksomhed, da de selvfølgelig ved, hvad der er bedst.

Der er mulighed for enten at foretage den ved hjælp af lukkede radonmålebokse (sporfilm), der efterfølgende analyseres på laboratorier og er den mest pålidelig fremgangsmåde, men der er også mulighed for at bruge en digital måler, som kan give en god indikation af, om du har noget at være bange for – du kan dog ikke være helt sikker på, at målingen er 100% præcis.

Skriv en kommentar