Endelig er sommeren ankommet!

Det er endelig blevet sommer i Danmark, hvilket for mange er lig med solbadning, grillmad og kolde drikke i haven. Mange haver kan dog godt have brug for en kærlig hånd, for at stå skarpt i sommermånederne.

Næring til plænen

Hvis ens have ser lidt tør og kedelig ud, kan man i havecentre købe tests, som kan afsløre jordbundens surhed. Det kan give svar på, om man bør investere i ekstra næring til haven. Der kan nemlig være behov at tilføre ekstra kalk, som regulerer jordens pH-værdi. Et optimalt kalkniveau gør, at græsset bedre kan optage næringsstoffer, og forblive sund i sommermånederne.
Når det bliver rigtig varmt i sommervarmen, kan det også blive nødvendigt at vande græsset, da det ellers kan blive for tørt. Plænen er normalt selvkørende, og der er også områder, som ikke har brug for ekstra vandforsyning. Det er oftest nyanlagte haver, som kræver størst pleje og ekstra vand.
Det er forskelligt hvor i haven, der er mest brug for ekstra vand. For eksempel har både store buske og træer, store rodnet under jorden, der gør det nemt at holde sig forsynet med vand. Områder i haven, som er dækket af skygge, eventuelt i nærheden af buske og træer, har brug for mindre vand end områder som er udsat for meget sol. Det er netop disse områder man skal være opmærksom, da fordampningen er højere grundet solen.
Ønsker man at vande sin have, er det ideelt at vente til om aftenen, for at sørge for, at mindst vand spildes ved fordampning.

Ubudne gæster

Har man været så uheldig at have haft besøg af muldvarper, som har gravet huller i ens have, er der selvfølgelig en løsning på dette. Mange havecentre tilbyder, at man kan købe små områder af græs, som kan virke som et plaster for græsplænen. Dermed kan man nemt få dækket hullerne igen, og man slipper for synet af en ujævn plæne.
Ukrudt og mos er i den grad også forstyrrende for ens kære have. Man kan enten hive i arbejdshandskerne og rive ukrudt op på egen hånd, eller kan man ty til en nemmere løsning og købe planterens. Der er dog visse forbehold i forhold til brugen af planterens, som at der skal gå mindst 4 dage fra sidste klipning, og at det hverken må regne 6 timer inden eller efter. Er man i sin have meget plaget af mos, kan man overveje mere drastiske metoder. Mos trives bedst i skygge, så derfor er det værd at overveje, om man skal beskære skyggende buske eller træer i haven.

Gode råd til at klippe plænen

Hvis man ønsker, en pæn have, er det for mange et krav, at græsset ikke er for højt. Det får nemlig hurtigt haven til at se sjusket ud. Det er en god idé at klippe græsset, mens det er tørt, og gerne på de koldeste tidspunkter af dagen. Man kan hurtigt bruge meget tid og energi på at slå græs – tid man hellere ville have brugt på at slappe af og nyde solen. Det er grunden til at flere og flere danskere, er begyndt at ty til selvkørende græsslåmaskiner. Du kan finde robotplæneklippere, ved at klikke her.
Et afsluttende godt råd til sidst på sommeren er, at det er en god idé at fjerne afklip. Det bør man gøre for at forebygge sneskimmel i vintermånederne.

Skriv en kommentar