Gør haven til børnenes legeplads

Foråret og sommeren står for døren, og det gælder om at forberede have sæsonen. Det gælder også for børnene, som skal ud og lege i den friske luft. Men har du styr på, hvad børnene kan lege med i haven? Du kan nemt indrette din have med spændende legeaktiviteter, så den tillader børnene at være aktive, frem for at ligge på sofaen. Hvad med en sandkasse, et gyngestativ eller et legehus? Her kommer en kort guide til de mest populære legeredskaber i haven.

Sandkasse

Så skal der bygges store sandslotte og bages fantasifulde sandkager. En sandkasse er ganske simpel, men kan give mange timers underholdning. Den kan enten konstrueres for sig selv, eller som underlaget til et gynge- eller klatrestativ. Står sandkassen alene, vil det være smart med en ramme der omkranser legearealet. Du kan købe små sandkasser i fyrretræ til billige penge i de fleste byggemarkeder, men du kan også sagtens lave en ramme fra bunden i lige præcis den træsort, der passer dig.

Benytter du trykimprægneret træ, så vær sikker på, at det er FSC-certificeret, og brug ikke gamle jernbanesveller og telefonpæle, da de kan afgive giftige kemikalier. Undgå så vidt muligt skarpe kanter, og overvej et låg til sandkassen, så den ikke bliver det foretrukne toilet for kvarterets katte.

Det er vigtigt, at sandet i sandkassen er rent og hygiejnisk, og fri for ekskrementer fra katte. Undgå f.eks. kattene med ”No Shit”-sand fra Dansand. Dette produkt består af renset sand, tilsat en speciel citrusolie. Citrusolien er bundet til sandet, og afgiver en naturlig duft, som får kattene til at vælge andre opholdssteder.

Gyngestativ

Et gyngestativ er et fantastisk legeredskab for både små og store børn, og konstrueret i de rette materialer vil det pynte i enhver have. Har du tilfældigvis et stort træ i haven, så har du allerede konturerne til et gyngestativ, og mangler blot gynge og reb, men hvis du ikke er så heldig, må du i stedet starte fra bunden. Mange byggemarkeder sælger færdige samlesæt, som let kan stilles op på græsplænen derhjemme, men har du hænderne skruet rigtigt på, kan du også sagtens lave det selv.

Du kan nemt finde forskellige vejledninger til selvbyg på nettet. Et af de vigtigste krav er at få gravet stolperne langt ned i jorden, gerne over en halv meter. Overvej altid om der er steder hvor børnene kan komme i klemme, eller komme til skade på anden vis. Skal gyngen benyttes af små børn, så invester i en babygynge. Ellers er den klassiske dækgynge en sikker vinder. Husk desuden at konstruktionen skal tjekkes regelmæssigt, og gyngekrogene skal udskiftes efter behov. Ønsker du også at kunne benytte gyngestativet til eksempelvis en hængekøje, skal hav allerede dette med i overvejelserne i forbindelse med planlægningen.

Mangler du penge til dit drømmeprojekt i haven, så klik evt. her og lån penge til de projekter, du drømmer om at føre ud i livet.

Legehus

Når det gælder legehuse skal du nøje overveje, om du skal købe et samlesæt i byggemarkedet, eller bygge huset fra bunden. Det bør både komme an på tid, tålmodighed og økonomi. Samlesættene bør ikke tage mere end 3-5 timer, mens det sagtens kan tage en uge at bygge et legehus fra bunden. Har I tiden til det, vil det naturligvis være et hyggeligt familieprojekt til sommerferien. Børnene kan også sagtens være med, både når der skal males og slås søm i.

Placer altid legehuset et lyst og rart sted i haven, gerne så du kan se børnene fra køkkenvinduet eller terrassen. Sørg også for at bygge huset så stort, at en voksen kan være derinde; ofte vil børnene gerne have en forælder med i legen, og der skal også være plads til at udfolde sig. Undlad evt. vinduer og døre, da en barnefinger let kan blive klemt, og fokuser i stedet på at vælge gode materialer, uden skadelige kemikalier.

Skriv en kommentar