Isolering af huset – her får du et overblik

Hvis du bygger nyt hus er isolering en essentiel del af arbejdet for at holde på varmen, undgå træk og spare på CO2-udledningen. Det samme kan siges, når du vælger at efterisolere et ældre hus. Dette øger tilmed husets værdi, og du vil helt sikkert opleve, at varmeregningen bliver mindre, da du ikke længere ”spilder” varme ved dårlig isolering. Men hvilke type isolering kan man vælge? Du få her et overblik over mulighederne.

Stenuld

Stenuld er et meget sikkert materiale, der er lavet af sten. Deraf navnet. Materialet kan ikke brænde, og er derfor et godt valg til at isolere dit hus med. Du kan både bruge det til vægge og til isolering af loft. Det har desuden nogle egenskaber, som køler huset om sommeren og holder på varmen om vinteren. På den måde er det godt til at justere indeklimaet i din bolig. Herforuden har stenulden også en lyddæmpende effekt ift. udefrakommende støj, hvilket kan være godt, hvis du bor tæt på en større vej. Og så holder det i over 50 år, hvorfor det også er et bæredygtigt valg.

Glasuld

Glasuld kommer i lange ruller, hvor isoleringsmaterialet er meget komprimeret. Derfor er det nemt at håndtere og komprimere. Det opnår sin fulde form ved udpakning. Glasuld brænder heller ikke og er meget vandafvisende. Det kan anvendes til forskellige typer af isolering fra væg til loft. Og da det er nemt at tilskære, er det også perfekt at bruge til skråvægge eller skæve kroge. Glasuld er, som navnet antyder, er lavet af 95% glas. Det fås i forskellige tykkelser.

Papiruld

Papirulden er selvfølgelig baseret på papir f.eks. aviser. Det har nogle gode, isolerende egenskaber og kommer helt ud i sprækkerne. Det kan derfor være værd at overveje til isolering af loft, hvor varmen ofte slipper ud hvis det er dårligt isoleret. Anvendelsesmetoden er anderledes end de andre typer af isolering, der tilskæres. Papirulden blæses ind med en slange, og kommer derfor helt ud i hjørner og kroge. Desuden er materialet godt til at håndtere fugt, da det kan optage og efterfølgende afgive fugten.

EPS

EPS er lavet af plast, og er efterhånden et meget udbredt isoleringsmateriale. Udover materialets gode isoleringsevne afviser det også fugten. Materialet er meget let og derfor yderst håndterbart. Faktisk er det også dét materiale, som vi kender under navnet flamingo. EPS er både lugt- og giftfrit, så det er oplagt at bruge i boligens beboede rum eller gulvene.

 

Skriv en kommentar