Tips til køb og renovering af dødsbo

Det er ikke upopulært at opkøbe et dødsbo, og der er bestemt fordele ved det. En af de typiske fordele er at i gennemsnit bliver villaer, hvor ordet “dødsbo” indgår i salgsannoncen, sat til salg for hele 33% mindre end normale villaer. Det vil sige at for en villa på de cirka 140 kvadratmeter, så er det en gennemsnitlig besparelse på 600.000 kroner.

Arving

Hvis du står i den uheldige situation at have arvet et dødsbo, så kan det være en god idé at få en advokat ind over den relevante dødsbobehandling. Du skal dog være opmærksom på, at advokater inden for dette område selv sætter deres salær og det er set at det bliver sat alt for højt.

Man kender en typisk regning fra en håndværker, den består oftest i antal timer brugt og dernæst materialer brugt. Ved disse typer regninger, så får man et overblik over projektets omfang. En autoriseret bobestyrer kan nøjes med at skrive “Salær inklusiv moms” og efterfølgende et absurd beløb.

Hvis du som arving, så klager til skifteretten over dette beløb, så skriver bobestyren et estimat af timer brugt og sender det skifteretten. Da der er ingen krav om at bobestyrer skal fører timeregnskab, så er det umuligt at modbevise. Som arving, hvis du finder din regning for høj, så kan du dog klage til skifteretten og i over 50 procent af gangene, ender det ud i et nedslag i salær. I gennemsnit bliver salæret sat ned med 46.000 kroner.

Inden du sælger

Inden du sælger kan det være en idé at totalrenovere huset, et nedslag på 33% er et ordentligt hug i prisen. Selvom det er dyrt at skifte alt lige fra vinduer til tag, så kan det betale sig, hvis du kan få 33 procent mere for huset.

Inden du køber

Inden du køber, så skal du overveje at selvom dødsboer og boliger på tvangsauktion sælges rigtig billigt, så skal man kigge på hvad man køber. I visse tilfælde kan det nemlig være at prisen for renoveringerne overstiger rabatten, og derudover skal man kigge på om ved købet mister retten til at klage. Check derudover renten, og se om du kan låne penge billigt.

Inden du renoverer

Ved renoveringer af ældre huse, så kan der nemt opstå uforudsete ting, hvilket er noget man skal tage højde for når man budgettere. Et lille fint eksempel, er familien der købte et dødsbo og under renoveringen gik det op for håndværkerne at der var foretaget ændringer, som ikke var dokumenteret. Det betyder at hele tagkonstruktionen skulle genberegnes af en ingeniør. Sørg derfor at have en buffer på minimum 20 procent til uforudsete komplikationer.

4 gode råd til dig der skal totalrenovere

– Brug professionel sparring (Ingeniører & håndværkere)

– Altid lav et realistisk budget, med en buffer til uforudsete omkostninger.

– Ved at bruge mindre håndværksmestre får man større fleksibilitet.

– Sæt en realistisk tidsplan

Et rigtigt eksempel på en tidsplan ved totalrenovering:

  1. måned: Købsaftalen underskrives
  2. måned: skitsetegninger med en arkitekt og vurdering af muligheder.
  3. måned: nedrivning og klargøring
  4. måned: Tagskift, vvs, el opstart, kabelføring og planlægning.
  5. måned: Skift af vinduer, renovering af husets øverste etage og kælder.
  6. måned: Gulve, vægge og badeværelser.
  7. måned: Maling og køkken opsættes.
  8. måned: Indflytning

Skriv en kommentar