Sådan gør du din varmekilde rent med en askestøvsuger

Uanset din varmekilde, skal du huske at den skal gennemgås en gang om året. Hvis den bliver serviceret jævnligt, forlænger du varmekildens levetid. Endvidere opdager du i tide, hvis der er dele der, er i stykker eller bare trænger til en udskiftning. Du kan hjælpe lidt til selv, ved at holde den ren og velplejet.

Pas og plej din varmekilde bedst muligt

Det er forskelligt fra fyr til fyr, om hvordan rengøringen skal foretages. Denne guide er mest anvendelig til brændeovne og pille ovne.

  • Sørg for at holde askeskuffen ren for aske
  • Tag de indvendige plader ud så du kan gøre rent bagved dem
  • Hvis der er askeskorper, bør disse skrabes af
  • Hold ruden ren – anvend ruderens der er egnet til denne type fyr.

Det er ikke altid lige nemt at komme ind i alle små hjørner, kroge og bag beklædningen. Her bør du engang imellem skrue beklædningspladerne af, så du kan komme til både røgkanalen og i nogle typer sneglen der snegler piller ind. Sørg for at tjekke op, om din skorstensfejer også kommer en gang om året. Hvis skorstenen er tilstoppet, kan det i værste tilfælde, afgive røggasser i huset. En anden god ide, er også selv at tjekke op på din skorsten, når du igen begynder at anvende den efter sommerens lune dage.

Gaven til brænde- og pille ovns ejere

Hvis du kender nogle med en brænde- eller pille ovn, bør du også give gaven derefter. Det er nemlig langt fra alle, der er gode til at holde deres ovne rene. Med en askestøvsuger, vil den daglige rengøring blive meget lettere at udføre.

Den minder om en støvsuger og dens funktion, bare i mindre udgave. Den egner sig ikke til rengøring af gulve og andre overflader. Der findes mange forskellige typer og i forskellige prisklasser. Undersøg markedet og sørg for at sugeevnen på denne type, er stærk.

Pejsesæt

Hvis du har denne varmekilde, for hyggens skyld kan du også anskaffe et pejsesæt. Det består af et stativ med en kost og en skovl. Denne type er et lækkert rengøringssæt der er mest anvendeligt til åbne pejse. Det er oftest i sommerhuse og fritidshuse man benytter sig af en åben pejs. Her er det også vigtigt, at skorstenen bliver tjekket efter inden der tændes op. Især hvis der går længe imellem optændingerne.

Hvis man ikke selv kan gøre sin ovn ren

Uanset hvilken type ovn eller pejs du har i dit hjem, kan du altid få professionelle folk ud og gøre det for dig. Rengøringen er som regel også en del af det årlige servicetjek. Men hvis du flere gange om året, ønsker hjælp til rengøringen, bør du lave en fast aftale med et firma.

Der kan være mange årsager til professionel hjælp. Hvis en af dem, er helbredsmæssige årsager, bør du overveje at have en pille ovn i stedet for en brændeovn til træ. Det er hårdt at save, kløve, stable og slæbe træ. Endvidere kræver det plads i tørretiden.

Skriv en kommentar